Matteus kyrka i Folkparken, en kyrka som är av nationellt riksintresse, stängde i juni 2020 inför renoveringen som startade på sensommaren samma år, mitt under pandemin.
Kyrkan som invigdes 1892 är uppförd i nygotisk stil och ritad av Helgo Zettervall, av dåtiden ansedd som landets främste arkitekt och företrädare för nygotikens tegelstensarkitektur, med detaljer gjutna i betong.
På 1950-talet drog man ned på det pampiga: utsirade konsoler och räcken doldes med byggskivor, dekorationsmåleri målades över och kyrkan fick en helt annan färgsättning, med gråvita väggar, som blivit smutsiga med åren, och blåa bänkar. Men bakom allt det här fanns en välbevarad inredning, i en kyrka som anses vara en av de finare i landet från tidsperioden.
Nu har kyrkorummet återställts till den ursprungliga färgsättningen, med varmare kulörer, i grönt och ockragult. Dekormåleriet har tagits fram på visningsytor, de utsirade konsolerna syns återigen, liksom räckena på läktarna, räcken som blivit högre genom en överliggare.
Taket som var nedsmutsat av sot har rengjorts och ljusbågarna, elektrifierade på 50-talet, ljusbågar som inte varit tända på decennier lyser återigen, med ledlampor som ska efterlikna det ursprungliga gasljusskenet.
Matteus ljusbågar från 1905 sägs vara det som kyrkoherde Edvard Evers refererar till i sin textrad "Glimmande ljusbågar i alla Guds hus" i psalmen "Jul, jul, strålande jul". Evers var den första kyrkoherden i Matteus kyrka. Ljusbågarna kommer att vara tända vid särskilda tillfällen.
Kerstin Holmberg, fastighetschef vid Svenska kyrkan i Norrköping, visar runt i det vackra kyrkorummet, som luktar gott av linoljefärg. Bänkarna har omsorgsfullt återställts till ett ekådringsmåleri.
Läderklädda stolar ritade av Zettervall har hittats i ett förråd och ursprungssakristian bakom altaret har öppnats. I koret glimmar ett stjärnvalv, guld mot mörk botten. Den tidigare avsågade toppen på altaruppsatsen är tillbaka efter att ha varit förvisad till förvaring uppe på vinden.
När Kerstin Holmberg beskriver nygotiken tar hon upp det sirliga, slanka, detaljrikedomen med krusiduller och mycket dekoration och snideri.
Konservatorer från Östergötlands museum, och Fredrikssons arkitektbyrå, har varit involverade vid restaureringen. Kyrkan har också moderniserats vad gäller el, ljud, brandsäkerhet och tillgänglighet. Läktarna kan nu öppnas upp för allmänheten vid behov, vilket gör att besökarantalet ökas från 1 500 till 1 800. Hela renoveringen har kostat cirka 25 miljoner kronor.
– Det har blivit fantastiskt fint, kyrkorummet. Det är levande på ett helt annat sätt. Tidigare har den upplevts som ganska mörk av många, fin men mörk. Nu är den väldigt vacker och ljus, säger Linda Folebäck, församlingsherde i S:t Olofs församling, om renoverade Matteus kyrka.
S:t Olofs församling firar återöppnandet med en festvecka i Matteus, som inleds på söndag med en festhögmässa, uruppförande av en ny psalm skriven till Matteus kyrka, och panelsamtal om renoveringarna och kulturarvet som Svenska kyrkan förvaltar. Vid flera programpunkter under veckan sker insamling till hjälp till Ukraina. Samtidigt passar man på att visa tillbyggnaden som stod klar våren 2020, ett församlingshem som genom glasgångar dockar mot kyrkan.