Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Matpriserna ökar kraftigt

Kraftiga ökningar av råvarupriserna på exempelvis spannmål och mejeriprodukter har gjort att varor som ost, bröd och kött blir betydligt dyrare ute i butikerna. Dåliga skördar pressar upp priserna. - Att priserna går upp är inte bra för någon, säger Stefan Svensson, butiksansvarig på Coop Konsum i Skarphagen.

Foto: Patrik Larsson

NORRKÖPING2007-11-22 00:06
Dåliga skördar samt att levnadsstandarden ökat i Kina och Indien sägs vara orsaken till de ökade priserna på spannmål och mejeriprodukter. Just nu råder ett underskott på världsmarknaden och det gör att matpriserna stiger.- Jag har varit handlare i 25 år och det har alltid funnits ett överskott på marknaden, men nu när det plötsligt är underskott då är det vi handlare som är i underläge. Nu är det plötsligt marknadspriser som gäller, precis som med exempelvis olja, säger Lennart Johansson, handlare på Maxi Ica Stormarknad i Norrköping.-Våra prishöjningar sker centralt, det är bara för oss att följa efter, förklarar Stefan Svensson, ansvarig för Coop Konsum-butiken i Skarphagen.Dyrt med bröd och ost
De ökade spannmålspriserna har gjort att det blivit dyrare med till exempel bröd. En vanlig limpa har blivit omkring fyra kronor dyrare.- Prishöjningen sker inom stora grupper, som exempelvis bröd, säger Stefan Svensson.- Men vår största höjning var när vi från centralt håll fick veta att vår billiga färdigskivade ost, vår prispressare, blev tjugo kronor dyrare per kilo. Då blev jag förvånad.I och med att spannmål även används inom köttindustrin stiger också köttprodukter i pris. Bland annat har svensk kyckling blivit flera procent dyrare enligt Lennart Johansson.Konsumenterna lugna
Konsumenterna tycks än så länge ta prisökningarna med ro. Handlarna vittnar om förhållandevis små reaktioner och av de kunder Folkbladet talat med är det inte många som uppmärksammat eller bryr sig särskilt mycket om att priserna ökar.- Man har ingenting att välja på, många varor behöver man ju. Men ökar priserna mer får vi kanske hoppa över dyrare varor och köpa billigare varianter, resonerar Ingrid Ljungberg och Carina Erlandsson som är på Willys för att köpa bröd.- Vissa tycker att det har blivit dyrt, men då får man förklara för dem hur det ligger till, menar Stefan Svensson.Stannar av?
Lennart Johansson på Maxi tror att mejeri- och jordbruksproducenterna i och med underskottet tagit i lite i överkant och att prisökningen kommer att stanna av.- Jag tror nog att de nuvarande prishöjningarna kommer att ligga kvar, men att det inte kommer att bli några fler ökningar.Om priserna ändå skulle fortsätta att stiga tror inte Stefan Svensson att pris längre kommer vara ett lika viktigt konkurrensmedel.- Istället kommer det att bli viktigt med kvalitet och service. Lokalproducerade och ekologiska varor är väldigt populärt nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om