- Det eleverna har gemensamt är att de ser det ekologiska tänket som en positiv sak, säger Bo Wilhelmsson, utbildningsledare Folkuniversitet.
Som ett svar på branschens behov och regeringens mål att 25 procent av maten på kommunala instanser, som skola och äldrevård, ska vara ekologisk startade Sveriges första eko-kockutbildning i Norrköping i höst. Just nu går 16 stycken elever, de flesta från trakten, i åldrarna 19-45 år med olika restaurangbakgrund på skolan.
Förändringsledare
Utbildningen handlar inte bara om att lära sig det tekniska kring matlagning. Tanken är också att eleverna själva ska kunna driva ekologiska restauranger. Och i utbildningsprogrammet framgår att du blir både kock och förändringsledare efter genomförd utbildning.
Vad innebär det att vara förändringsledare?
- Att styra så att det blir mer ekologisk mat i samhället. Exempelvis att jobba med kommunerna, som ofta är låsta i offentliga upphandlingar när det gäller mat, säger Bo Wilhelmsson.
För att kunna uppnå detta innehåller utbildningen allt ifrån entreprenörskap, offentliga upphandlingar, ledarskap och miljökunskap. Ett centralt inslag är också att få uppleva och testa. Detta kallas LIA - Lärande i arbete och eleverna har precis varit ute och tittat på ekologiska lantgårdar för att se hur det fungerar.
- Det är viktigt att se att det handlar om hårt arbete, säger Bo Wilhelmsson.
Sapere-metoden
När vi kommer till Garvaren under måndagen möts vi av engagerade elever som just i dag testar en metod för lukt och smaksinne, Sapere-metoden.
Åsa Öström från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan är på besök. Och när vi frågar en av eleverna varför hon har börjat denna utbildning kommer svaret snabbt.
- Jag tror detta ligger i tiden. Det känns intressant och roligt och när jag läste om kurserna tänkte jag att detta är för bra för att vara sant, säger Alexandra Eklund, elev på utbildningen.