Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Matlagning på uråldrigt vis

Kontrasten utanför forntidsmuseet i lördags var talande. Loppmarknaden lockar 100-tals människor och även om gamla saker byter ägare där så ligger de tidsmässigt i lä för det som pågick på andra sidan huset. - Nu för tiden handlar allt om materiella ting och stress, förr så levde man av och i naturen, säger Maria Lundström i Föreningen Forntid i Norrköping.

Roland Kindahl förklarade för besökarna hur man tillagade fisk under sten- och bronsåldern.

Roland Kindahl förklarade för besökarna hur man tillagade fisk under sten- och bronsåldern.

Foto: Karin Lundin

NORRKÖPING2010-08-02 03:00
Föreningen har slutat att sätta upp forntida skådespel och gått tillbaka till att anordna forndagar. I lördags stod framförallt matlagning på programmet.- Upphettade stenar kan man säga är grundprincipen, berättar vice ordföranden Monica Andersson.- I dag gör vi ägg i mossa. Äggen viras in i blöt björnmossa och läggs på heta stenar. Det ger ifrån sig ett speciellt ljud när de är klara, och man får akta sig så att inte mossan fattar eld.Nedgrävd älg
- I dag visar vi också hur man lagade vi fisk i kokgrop, berättar hon. Knytnävsstora stenar hettas upp i en eld i omkring en timme. Under tiden grävs en grop, omkring tre decimeter djup. Sedan läggs stenarna i botten och fiskpaket ovanpå.- I dag är det gös och vi har metallfolie runt, säger Roland Kindahl. Förr i tiden använde man näver som inpackning.- Sen är det snabbt på med jord och grästuvorna igen och vänta några timmar.- Man har hittat liknande gropar där hela älgar har grävts ner. Men då använde man bättre stenar, de vi har här i dag håller nog bara för en matlagning. - Det är framför allt så man kan avgöra om det varit en bosättning vid utgrävningar, säger Monica Andersson, då hittas det stora mängder skörbränd sten.Sådana stenar hittade bland annat 1994 vid Pryssgården då E4:an skulle dras fram. Det fanns då planer på att spränga loss hällristningarna och flytta på dem. Det var då ett massivt motstånd till sträckningen av den nya motorvägen och det fick fart på forntidsintresset i Norrköping och samma år grundades föreningen.- I Pryssgården hittades ett 30-tal bostäder från stenåldern och då ska man veta att i hela det område som i dag är Sverige, fanns det omkring 30 000 människor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om