Matlagning på uråldrigt vis
Kontrasten utanför forntidsmuseet i lördags var talande. Loppmarknaden lockar 100-tals människor och även om gamla saker byter ägare där så ligger de tidsmässigt i lä för det som pågick på andra sidan huset. - Nu för tiden handlar allt om materiella ting och stress, förr så levde man av och i naturen, säger Maria Lundström i Föreningen Forntid i Norrköping.
Roland Kindahl förklarade för besökarna hur man tillagade fisk under sten- och bronsåldern.
Foto: Karin Lundin
- I dag visar vi också hur man lagade vi fisk i kokgrop, berättar hon. Knytnävsstora stenar hettas upp i en eld i omkring en timme. Under tiden grävs en grop, omkring tre decimeter djup. Sedan läggs stenarna i botten och fiskpaket ovanpå.- I dag är det gös och vi har metallfolie runt, säger Roland Kindahl. Förr i tiden använde man näver som inpackning.- Sen är det snabbt på med jord och grästuvorna igen och vänta några timmar.- Man har hittat liknande gropar där hela älgar har grävts ner. Men då använde man bättre stenar, de vi har här i dag håller nog bara för en matlagning. - Det är framför allt så man kan avgöra om det varit en bosättning vid utgrävningar, säger Monica Andersson, då hittas det stora mängder skörbränd sten.Sådana stenar hittade bland annat 1994 vid Pryssgården då E4:an skulle dras fram. Det fanns då planer på att spränga loss hällristningarna och flytta på dem. Det var då ett massivt motstånd till sträckningen av den nya motorvägen och det fick fart på forntidsintresset i Norrköping och samma år grundades föreningen.- I Pryssgården hittades ett 30-tal bostäder från stenåldern och då ska man veta att i hela det område som i dag är Sverige, fanns det omkring 30 000 människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!