Konferensen som arrangeras den 19 september kallas Warp Space Summit och är den största rymdkonferensen i Sverige sedan 1985. Initiativtagare är Mathias Sundin, tidigare Norrköpingsbo, oppositionsråd för Liberalerna och riksdagsledamot från Östergötland. 2018 lade han politiken på hyllan och numera jobbar han heltid med rymdrelaterade frågor och innovation. Han är grundare till Warp Institute, en stiftelse vars syfte är att ”få framtiden att komma snabbare”.
– Inom rymd handlar det om att få människans framtid i rymden att komma snabbare. Det vi gör är att vi bygger ett community av rymdintresserade människor över hela världen och hjälper dem att genomföra olika privata rymdprojekt, till exempel genom crowd funding. Det första vi gjorde var att hjälpa ett svenskt företag som vill genomföra världens första privata mission till en asteroid.
Varför en stor rymdkonferens just i Linköping?
– Dels finns det en hel del rymd och flyg både i Linköping och Norrköping, men framför allt hittade vi en huvudpartner i Linköping, säger Mathias Sundin.
Det är Linköpings kommunala fastighetsbolag Sankt Kors som håller på att bygga "Cavok District", en företagsmiljö främst för verksamheter inom rymd, flyg och avancerade material.
– Tanken är att bygga ett stort område runt flygplatsen, så deras syfte med att vara med är att hitta företag som vill flytta in.
Men från Mathias Sundins håll är tanken med konferensen att få människor att komma ut i rymden och att visa att den är öppen för alla, inte bara miljardärer och astronauter.
– Vem man än är så kan man bidra till människans framtid i rymden.
Vill du själv ut i rymden?
– Ja, det vore ju fantastiskt. Jag tror att många kommer ha möjlighet att göra det.
Han menar att när företagsledarna Richard Branson och Jeff Bezos i somras, var för sig, åkte ut i rymden blev det för mycket fokus på att de var miljardärer.
– Det de har gjort är att skapa rymdfarkoster som gör att priset för att åka ut i rymden har sjunkit dramatiskt. Ju fler såna här uppskjutningar som kommer ske desto mer sjunker kostnaderna. Om tio år, om utvecklingen fortsätter som nu, kommer det kosta cirka 200 000 kronor att ta sig ut i rymden. Fortfarande dyrt, men om du sparar 1 7000 i månaden i tio år så kommer du ha råd att göra det. Jag kommer definitivt att börja spara, säger Mathias.
Det man kan köpa då är en rymdfärd på kanske 30-40 minuter, och man åker troligen mellan två platser på jorden. Det finns också planer på rymdhotell där man som turist ska kunna vistas några dagar.
Vad är det som driver dig att jobba med de här frågorna?
– Jag tycker det är jätteviktigt att mänskligheten fortsätter framåt. Vi har alltid utforskat och expanderat här på jorden, hittat nya ställen att bo på och sätt att ta oss fram. Jag vill att vi fortsätter den utvecklingen ut i rymden. Vi ska ta väl hand om den här planeten för det är den bästa i solsystemet. Men det är en enorm inspiration att vakna en måndagsmorgon och veta att vi håller på att etablera och bygga en stad på mars, att vi håller på att utveckla mänskligheten. Det är inte bara en grå vardag.
Han är medveten om att det är enormt svårt och kräver en massa ny teknik. Men han har också en stor motivation.
– Vi måste pusha oss framåt, jag tror inte människan har någon lysande framtid om vi står still.