"Maten uppfyller inte riktigt de krav vi har"

Det är varmhållningen som förstör maten.  - Nylagad smakar den bra, säger husmor Elisabeth Jonsson på Sandbyhovs storkök.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2008-03-07 03:00
I gårdagens Folkbladet berättade vi hur äldreboendet Borgmästargården tvingats att stänga sitt eget kök och istället måste ta varmhållen mat från storköket på Sandbyhov. Vårt reportageteam smakade på maten och gav tummen ner för den köttfärslimpa med brunsås, potatis och kokta grönsaker som levererades. Husmor Elisabeth Jonsson svarar på kritiken: - När maten är nylagad tycker jag att den smakar bra, men genom varmhållningen försvinner både aromer, konsistens och näringsämnen, säger hon. 1900 portioner per dag
Värst är det för de gamla med hemtjänst. Till dem börjar man packa matlådor redan på morgonen. Varje dag lagar man upp till 1 900 middagsportioner i köket på Sandbyhov. Borgmästaregården får betala 43:50 för en middagsportion. Enligt verksamhetschefen är det dyrare än när de hade egen kock. Det har Elisabeth Jonsson svårt att förstå. - Vi gör ingen vinst. Det går jämt upp, förklarar hon. Beslutsångest
Helst skulle hon vilja leverera kyld mat som sen värms upp på boendena. Då bevaras både lukt, smak och näringsämnen. Kyld mat är också målet för hela äldreomsorgen, ett mål som man strävat mot i många år nu. - Jag tror att det var 2002 som jag satt i den första utredningen, suckar hon. Då hette det att vi skulle vara igång 2005, men än gör ingen kyld mat. Det är beslutsångest hos politikerna som bromsat processen. Kyld mat kräver ett storkök där man kan snabbkyla mat och det i sin tur kräver dyr nybyggnad eller ombyggnad. Senast ett färdigt förslag drog tillbaks var hösten 2006. Istället startades ännu en utredning. Vård- och omsorgsnämndens ordförande Kerstin Hildebrand (v) är medveten om att det finns ett utbrett missnöje med den varmhållna maten. - Den uppfyller inte riktigt de krav vi har, konstaterar hon. Den är inte särskilt god och den luktar inte särskilt mycket. Att Borgmästargården inte får behålla sitt kök är en rent ekonomisk fråga, slår hon fast. - Det kostar väldigt mycket att rusta upp de gamla köken till de normer som gäller för livsmedelshantering idag, förklarar hon. Enligt projektsamordnare Jan Ekman på lokalförsörjningsenheten har inga kalkyler gjorts, men han är ändå övertygad om att det skulle bli dyrt, kanske någonstans mellan två och fem miljoner. - Ett mottagningskök för färdig mat kräver mindre ytor. Ska man anpassa de gamla köken för tillagning måste man förmodligen bygga till. Det är det som blir så dyrt. Utredning - i sommar
Trots att alla är överens om att mat som lagas på plats är bäst, ser det alltså ut som om äldreboendenas tillagningskök är på väg att försvinna för gott. All planering av nybyggen och ombyggen görs utifrån en övergång till kyld mat. I väntan på den, får de gamla nöja sig med den varmhållna maten. Hur länge har Kerstin Hildebrand svårt att svara på. Den senaste utredningen ska vara klar till sommaren. Om den godkänns och det blir tal om att bygga tar det förstås ytterligare något år. När det gäller de gamla med hemtjänst kan hon däremot lova kyld mat i höst. Då ska en upphandling vara klar som innebär att man köper kyld mat utifrån till dem.
Här är de äldreboenden i Norrköpings Kommun som fortfarande har kvar sina egna kök:
Wijkagården, Östra Husby
Granen, centrala Nkp
 Strömbacken, Kneippen Råssla, Kolmården
 Vickelby, Skärblacka
 Sandbyhov
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om