Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maten som framkallar minnen

Karelska piroger, raggmunk och korvsoppa. Fint dukade bord och ett stort engagemang. På Trumpetaregatans äldreboende tar personalen hand lite extra om de boende.

De egenodlade grönsakerna i trädgården beundras av Tove Malmström och Ann-Catrin Landin.

De egenodlade grönsakerna i trädgården beundras av Tove Malmström och Ann-Catrin Landin.

Foto: Sofia Norin

Norrköping2018-07-07 07:00

På förmiddagen börjar planeringen inför kvällen och på eftermiddagen sprider sig dofterna i korridoren. På Trumpetaregatans äldreboende har personalen själva lagat middagsmaten sedan 1996. I förra veckan vann boendet Hagdahlsakademiens pris för länets bästa äldremat.

– Middagarna är ett trevligt inslag i vardagen, både för de boende och för personalen. Mat och fika är en stor glädje som finns kvar när man blir gammal och det vill vi ta vara på, säger Tove Malmström som är enhetschef på boendet.

De boende bjuds på allt från traditionell husmanskost till thailändsk mat och pizza. Alla i personalen turas om att laga mat efter sin egen förmåga och på så sätt får de boende uppleva stor variation vid måltiderna. Dessutom får de själva vara med vid matlagningen om de vill. De kan till exempel hjälpa till att plocka kryddor från trädgården eller bara vara med och titta på. Allt detta bidrar till att de demenssjuka bevarar sina funktioner.

– Det börjar när lukterna sprider sig i korridoren. Då börjar våra boende känna sig hungriga och undrar vad det blir för mat. Bara det är ett fantastiskt sätt att kommunicera med de äldre som inte alltid kommunicerar så mycket. Lukterna kan även påminna om mat de åt när de var yngre. Vi har också storfester med de olika årstiderna som tema. Även där kopplar många ihop maten med gamla minnen som kommer tillbaka. Vi serverade surströmming en gång, det lär ju verkligen återkalla en del minnen, säger Ann-Catrin Landin som jobbar på boendet.

Personalen tycker även det är viktigt att skilja på vardag och helg och bjuda på lite extra god mat på helgerna. Fester anordnas ofta och det är både kakbufféer, grillfester och kräftskivor. Personalen själva anser att deras engagemang är en självklarhet.

– Vi spenderar många timmar här varje dag så det här gör vårt jobb mycket trevligare också. Sedan anstränger man sig lite extra när man vet att andra ska äta det man lagar. Det är också roligt att duka och göra det hemtrevligt för de boende, säger Ann-Catrin Landin.

Hagdahlsakademiens pris på 10 000kr delas ut i början av nästa år. Än vet inte personalen vad de ska göra med prispengarna.

– Vi får ta det när all ordinarie personal är tillbaka efter semestern. Vi vill göra något som är knutet till mat och huset, kanske en stor fest för alla avdelningar, säger Tove Malmström.

Kristina Jonsson är en av de boende på Trumpetaregatan och hon tycker oftast om maten som serveras.

– Maten är god för det mesta, ibland är det något man inte tycker om. Bruna bönor, paltbröd och raggmunk brukar jag äta, det är grejer det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om