Matematikbiennalen stort evenemang 2002
NORRKÖPING Matematikbiennal med, räknar man med, 1.300 deltagare ska det bli i Louis De Geer i januari nästa år. Det handlar då om den samling för landets matematiklärare, som genomförs vartannat år. Och som nu för första gången kommer att gå av stapeln i Norrköping.
Och allt genomförs då ändå på bara tre dagar, torsdag till lördag, 24-26 januari. Vecka 4 alla jämna år är vad som gäller för matematikbiennalen. Inflikas kan här, att även andra ämnen har sina motsvarigheter - slöjd, samhällsorientering, hemkunskap, musik, teknik etc.
Invigningen blir i Louis De Geer, men för de många föredragen krävs sedan alla möjliga andra lokaler där då Campus kommer att bidra med en del.
För arrangemanget står också Linköpings Universitet tillsammans med Norrköpings kommun och Nationellt Center för Matematikutbildning.
Biennalen vänder sig alltså till lärare. Men även lärarstuderande kommer att bjudas in, till ett särskilt program.
<b>Utställningar</b>
Antagligen kommer också en del elever i varierande åldrar att figurera. Till evenemanget hör nämligen idéutställningar, där olika enheter visar upp hur de arbetar med matematiken. I Göteborg senast var det över 100 utställare. Här finns också skapliga priser som lockar.
Mesta trycket under Norrköpingsbiennalen lär det bli på fredagen, eftersom man då samtidigt lagt in en kompetensutvecklingsdag för matematiklärare i Östergötland. Den dagen ska, räknar man med, 1.900 personer utspisas på den stora middagen i Louis De Geer. Men det ska finnas plats för alla, för det har Reidar lovat.
Lördagen, avslutande dagen, ska också vara en allmänhetens dag - då man hoppas på många besök av Norrköpingsbor vid utställningarna.
En av de huvudansvariga för biennalen är, än en gång, Peder Claesson, Linköping, som i många år var ansvarig på Skolöverstyrelsen för matematikundervisningen i landet. Nu är han i och för sig pensionerad - men sådant utgör ju inget som helst hinder i ett sammanhang som detta. Han var också initiativtagare till den allra första matematikbiennalen år 1980.
- Dessförinnan fanns inget forum för matematiklärarna att utbyta erfarenehter, säger han.
Att biennalen nu hamnar i Norrköping är till stor del Kjell Norbergs förtjänst. Den framlidne ordföranden för kommunstyrelsen var själv gammal mattelärare och var den som främst såg till, att det här evenemanget kom till Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!