Vi ser dem i många svenska städer nuförtiden. Ofta på cykel och med en stor ryggsäck med en företagslogga på ryggen, på väg att leverera mat någonstans. Men vilka är de? Vad tycker de om sitt jobb? Det har Arbetets museum tagit reda på.
– Det vi bland annat var intresserade av var att höra hur det kan vara att ha ett gigjobb som matbud. Hur ser arbetsvillkoren ut i den här relativt nya yrkesgruppen, som får sina uppdrag via en app? säger Ida Rådegård, intendent för arkiv, dokumentation och insamling på Arbetets museum.
Via sociala medier kom Arbetets museum i kontakt med gigarbetare. Nio djupintervjuer gjordes med personer som gigarbetade eller hade gigarbetat, de flesta som matbud i Norrköping och Uppsala.
– Det finns såklart lika många berättelser som det finns gigjobbare, men några teman går att se. Det är tydligt att många uppskattar den fysiska delen av arbetet och att få lära känna en stad riktigt bra. Samtidigt är det en typ av jobb där matbudet ofta inte är anställt av företaget. Det leder till frågor kring vad som händer med sådant som många av oss tar för givet, som kollektivavtal, ersättning vid sjukdom och en chef eller kollega att få stöd hos, säger Ida Rådegård.
En del arbetar som matbud som ett extraknäck under studierna, för andra är det ett sätt att försörja sig när det är svårt att få trygga heltidsjobb, inte minst när man inte behärskar det svenska språket. Det är ofta korta, otrygga anställningar, där de själva måste ha smartphone och cykel eller moped.
Arbetets museum gav också fotografen Kevin Chang i uppdrag att skildra gigarbetarnas vardag. Resultatet blev utställningen Gig – personen bakom appen. Den visas som en mindre del av den större utställningen Digitopia, som handlar om hur ny teknik, som digitalisering, påverkar samhället.
Kevin Chang berättar hur han på cykel följt med matbuden i bland annat Norrköping, för att skildra deras arbete, på deras villkor. Mest har de att göra vid lunch- och middagstid, i övrigt består deras dag av mycket väntan.
"Jag tror inte att man tänker så mycket på att det är en person bakom appen liksom", är ett av citaten i utställningen.
Gigutställningen öppnade den 4 december, nära inpå nya pandemirestriktioner. I dagarna bjöd museet in revernissage.