Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Matberedaren är kökets allkonstnär

STOCKHOLM (TT Spektra)
Matberedaren är oumbärlig i det moderna köket. Men det är inte självklart att man behöver alla finesser. Satsa på en robust modell som är enkel att använda i stället för avancerade funktioner.

Norrköping2003-05-12 00:00
I takt med att matlagningsprogrammen blir alltfler ökar också försäljningen av olika köksredskap och maskiner. I dag finns det en uppsjö av matberedare i olika storlekar och prisklasser. Gemensamt för dem alla är att de ska klara många arbetsuppgifter i köket.
De ska inte bara kunna mosa, blanda, hacka och riva. De ska även kunna användas till att göra mindre degar likväl som att strimla grönsaker.
För att man ska ha nytta av maskinen ska den spara tid. Därför måste den vara enkel att montera och att göra ren. Har man en avancerad modell med många smådetaljer är det risk att man tröttnar på den.

<b>Felkonstruerade</b>
Matberedarnas grundutrustning består av en plastskål, ett plastlock med tillhörande matarrör samt en påmatare. Dessutom ingår en roterande metallkniv där knivbladen sitter på olika höjd. På så sätt kan maskinen blanda och hacka samtidigt. Ofta får man även olika riv- och skärskivor som kan skära skivor eller strimlor i varierande tjocklek. Många matberedare har även visp samt redskap för knådning av deg som standardtillbehör.
Med tanke på den snabba produktutvecklingen bör man skaffa de tillbehör som man vill ha samtidigt som man köper maskinen. Om ett år finns troligen vare sig matberedaren eller tillbehören kvar på marknaden.
När tidningen Råd & Rön testade sju modeller i olika prisklasser fann man att de dyraste modellerna knappast var de bästa. Kritik riktades mot att vissa hade felkonstruerade skärknivar som slet sönder grönsakerna i stället för att skiva dem. Även svårigheterna med att få alla detaljerna rena efter användning gjorde att flera modeller fick en plump i protokollet.
Även Ica-kurirens test av åtta modeller visade på stora skillnader i det praktiska handhavandet. De dyraste modellerna erbjöd visserligen starkare motorer och fler hastigheter. Men samtidigt var flera av de avancerade modellerna svåra att sätta ihop och diska.

<b>Köksmaskin</b>
Ett alternativ till att köpa en matberedare är att satsa på en köksmaskin. Förutom ett betydligt högre pris har köksmaskinen större kapacitet och passar därför bättre för den som lagar större portioner. Köksmaskinen är även överlägsen vid till exempel bakning där de stora skålarna klarar upp till två liter degspad. Till en köksmaskin får man ofta med fler tillbehör på köpet som till exempel köttkvarn och visptillsatser. Däremot brukar man få köpa till mixer, grönsaksskärare, passerapparat, råsaftcentrifug och potatisskalare. Vill man lätta på plånboken brukar det även finnas pommes frites-skiva, sädeskvarn och kaffekvarn som specialtillbehör. Ett användbart redskap är grönsaksskäraren och potatisskalaren som är en behållare som är belagd med slipkorn. I och med att skalen nöts bort blir ytan nästan slät vilket ger ett aptitligt intryck.
Oavsett om man bestämmer sig för en matberedare eller köksmaskin bör man se till att det finns plats för den i köket. En maskin som måste ställas undan på vinden blir snabbt en dyrbar hyllvärmare. Helst bör maskinen stå framme på köksbänken eller i ett köksskåp där det är enkelt att ta fram den.
Det är även bra om maskinerna är någorlunda ljuddämpade. Även om de flesta maskiner väsnas mycket skiljer sig ljudnivån mellan olika modeller.
Vissa maskiner är märkta med en tidsangivelse som visar hur länge man kan köra maskinen utan att den blir överhettad. Finns det en sådan märkning på maskinen bör det även finnas ett överhettningsskydd. I annat fall bör man överväga att köpa en annan modell som antingen har ett bra överhettningsskydd eller som ännu hellre klarar att arbeta oavbrutet utan några tidsgränser.

<b>Enkel</b>
Oavsett vilken maskin man väljer bör man se till att den är enkel att hantera. Det ska vara enkelt att få ett bra grep om vred, kniv och skivor. Många maskiner har reglage som kan vara svåra att hantera för den som är svag i händerna. Man bör även se till att man får med en bruksanvisning som är på svenska och är enkel att förstå.
Vid knådning eller vispning är det bra om maskinen har flera hastigheter. Gör man en tung deg behöver man ofta starta på lågvarv för att maskinen ska orka dra runt. Bäst är om det går att reglera hastigheten steglöst. Dyrare maskiner har en elektronisk hastighetsreglering vilket gör att hastigheten är densamma oavsett belastning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om