Mata inte djuren
NORRKÖPINGMata inte djuren. Det budskapet har många djurparksbesökare mötts av genom åren. Men i dag gäller det mer än vanligt. - Livsmedel som införts från andra länder kan innehålla mul- och klövsjukesmitta. Om djuren matas med detta kan vi få hit sjukdomen, säger veterinär Bengt Röken vid Kolmårdens djurpark.
Vissa av grisarna i djurparken tigger gärna mat av besökare och då livsmedel är en stor smittkälla flyttas de bland annat från Djurens lantgård för att inte riskera att mul- och klövsjukan kommer till parken. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Men annars räds man inte mul- och klövsjukan på djurparken. Smittorisken är egentligen obefintlig, menar Bengt Röken, och vill tona rädslan inför den.
- Smittorisken i dag ligger i om någon har med sig en rökt korv från Tyskland eller fårbog från Turkiet och sedan matar djuren med detta. Har du varit i England och sett på fotboll kommer du inte att smitta våra djur med något, säger han.
<b>Inköpt korv</b>
Bengt Röken menar att för honom och andra som arbetar med smittskyddsfrågor dagligen så är egentligen inte hotet större i dag än tidigare. Sjukdomen har länge funnits i Afrika, Asien och europeiska länder såsom Turkiet.
Hit reser många svenskar och några av dem besöker sedan Kolmårdens djurpark. Med sig i matsäcken kanske de då har en inköpt korv från något av dessa länder och som de sedan matar något av djuren med.
Att sjukdomen uppmärksammas så mycket nu är den stora spridningen i Europa samt alla skriverier i media, menar han. Ägare till djurparker är inte vana vid det här och smittade djur i parken vore en ekonomisk katastrof. Därför tar man till åtgärder.
- Men mul- och klövsjukan är ett hot som alltid har funnits. En annan sjukdom, svinpesten, sprids också genom livsmedel, säger Bengt Röken.
I och med importförbudet till Sverige av livsmedel med animaliskt ursprung ser inte Bengt Röken någon egentlig risk för att besökarna ska ha med sig sådan mat till djurparken.
Men för säkerhets skull kommer grisarna att flyttas från lantgården och vissa fikaplatser i parken kan komma att förändras och inte ligga lika nära vissa djur för att inte fresta besökarna att dela med sig av den medhavda matsäcken.
<b>Inte klappa</b>
På Skansen får man inte längre klappa djuren och på Borås djurpark krävs att besökarna desinficerar sina skor.
Men dessa åtgärder är egentligen inte nödvända utan mer taktiska och politiska.
Om inte bönderna tillåter besökare på sina gårdar kan inte djurparkerna tillåta vad som helst heller, menar Bengt Röken.
I så fall skulle anklagelserna från bönderna bli stora. Kolmårdens djurpark satsar på information och undviker vissa situationer.
Men det räcker i nuläget, anser man.