Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mästerkocken redo för nya mål

Hemma hos familjen Sjöstedt är det pappa Tom som står för maten. Inget konstigt med det, med titeln Årets Kock på nacken faller det naturligt.

"Jag köper inte så mycket kokböcker längre" säger Tom Sjöstedt men i hans sovrum fyller de en hel bokhylla.

"Jag köper inte så mycket kokböcker längre" säger Tom Sjöstedt men i hans sovrum fyller de en hel bokhylla.

Foto: Kjellberg Anita

Norrköping2008-04-01 03:00
- Ja, oftast blir det ju jag som lagar mat, säger Tom när Folkbladet besöker honom i familjens lägenhet på Söder i Stockholm. Vi slår oss ned i det ljusa vardagsrummet och besviket får Årets Kock servera oss te, han hade hoppats på att vi skulle vara lika kaffesugna som han när vi kom fram. Sträckan E4:an Norrköping-Stockholm känner han väl till, uppväxt i Gusum och Norrköping och med föräldrar och kompisar kvar i Norrköping är det hit han åker när han vill känna sina rötter. Sjukt intresse
I januari vann han det högt aktade titeln Årets Kock 2008. Det är nu ett faktum att Tom är svensk mästare på att laga mat, men för att vinna titeln krävs mycket mer än att bara kunna laga god mat. - Man måste ha en grundtalang, ett sjukt intresse och en tålmodig familj, säger Tom. Sedan Tom tog hem titeln har det varit full rulle. Intervjuer och receptjobb byter av varandra och även om det är stressigt tar Tom det med ro. - Det är roligt, nu har jag chansen att jobba på mitt varumärke, säger han. För att hinna med att mantla titeln har han tagit tjänstledigt från sin deltidsanställning på cateringfirman Från Pontus. Läste på AMU
När Tom skulle välja gymnasieutbildning valde han samhällsprogrammet på Kungsgård framför hotell- och restaurangprogrammet, vilket han inte ångrar. - Jag ville gå en bred utbildning, man är ju för ung för att välja vad man vill bli resten av livet då, säger Tom. Efter gymnasiet gjorde han lumpen och tog sedan ett år ledigt för att resa och upptäcka världen. Det var då Tom bestämde sig för att bli kock och han läste in kockprogrammet på det som då kallades AMU. Efter det hamnade Tom på Hotell Borgholm hos Karin Fransson som många känner igen från radioprogrammet Meny. - Det var där mitt intresse för matlagning väcktes ordentligt, säger Tom. Karin Fransson är fortfarande en förebild för Tom och han pratar om hennes matlagning med varma ord. Blev knäckt
Eftersom kockjobbet på Öland var ett säsongsjobb kompletterade han det med jobb i Trysil i Norge på vintern. Det första fasta jobbet fick Tom på Högsbo brukshotell i Gävle. - Samtidigt som det var bra blev jag helt knäckt, från att ha jobbat säsong och fått det bästa ur varje årstid var jag fast på ett ställe, säger Tom. Efter två år blev suget till Stockholm för stort och han och flickvännen Maria flyttade dit. - Det är här i Stockholm det händer, säger Tom. 2005 blev Tom en del av kocklandslaget och det var då det började gå riktigt bra för honom. 2006 vann kocklandslaget VM-guld och 2007 kom Tom tvåa i Årets Kock-tävling, han har även en tredjeplats från 2002 som skramlar i bakfickan. Nästa mål är att vinna OS i Tyskland i oktober. Närvarande pappa
Under intervjun kommer sambon Maria och dottern Asta hem. Med säkra steg springer 14 månader gamla Asta fram till sin pappa som lyfter upp henne i knät. Han berättar att pappaledigheten blev uppskjuten tack vare Årets Kock-vinsten. - Jag får försöka vara dubbelt så mycket närvarande när jag är hemma, säger han. Under påsken stängde Tom av mejlen och mobilen för att bara vara med familjen och ladda om batterierna igen. Nästa ledighet blir en resa till Thailand i sommar med familjen. - Det är bra för då tvingas jag stänga av allt som har med jobb att göra, säger han. Krog på Palma
Bortsett från målen på tävlingsnivå drömmer Tom om att starta eget. - Då skulle jag ta med familjen och flytta utomlands ett par år och öppna en krog i Palma, säger han om drömmer sig bort en liten stund. En annan tanke som slagit honom är att hjälpa igång något här hemma i Norrköping. - Jag vill nog inte flytta tillbaka men det skulle vara kul att göra något annorlunda. Även om kockyrket är tungt och innebär obekväma tider kan Tom inte tänka sig att byta yrke, hans passion för matlagning är för stor. - Det bästa med den här branschen är att man aldrig blir fullärd.

Fakta/Tom Sjöstedt
✔ Yrke: Kock
✔ Ålder: 32 år
✔ Familj: Sambon Maria och dottern Asta
✔ Intressen: Spelar fotboll i Storkyrkopojkarna
✔ Favoritmaträtt: Ugnsbakad fläskfilé
✔ Det bästa med Norrköping: Att IFK gått upp i allsvenskan

Toms vinnarrecept:

✔ Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème.

✔ Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör. För mer information läs dagens tidning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om