Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Masten som sköter din TV-bild

NORRKÖPING
Få har kunnat undgå att märka den där den reser sig ur Kolmårdsskogarna, 324 meter upp rakt upp i luften. Färre funderar närmare över den förutom när tv-bilden inte ser ut som den ska. Datorer och andra tekniska apparater är vad som möter besökaren i det stora huset under tv-masten i Kolmården. Teknik som inte existerade för några decennier sedan.
-Jag har fått vara med om en fantastisk utveckling under mina arbetsår, säger Mats Winell, vid Teracom, och berättar vidare att han har arbetat med drift och underhåll av tv-master sedan 1962.

Digitalt sparar plats. I den stora hallen står de: Sändarna. Där finns de urgamla som fortfarande används till bland annat analoga sändningar av Sveriges Television.
FOTO: JANNE FORSBY

Digitalt sparar plats. I den stora hallen står de: Sändarna. Där finns de urgamla som fortfarande används till bland annat analoga sändningar av Sveriges Television. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-09-07 00:00
Särskilt vacker är den inte där den står, tv-masten i Kolmården, men väldigt imponerande. På 112 meters höjd över havet stod den färdigbyggd 1961. 220 meter går det att åka upp i den 324 meter höga masten med en liten bensindriven hiss, men resterande metrar måste man klättra. Masten väger 200 ton och hålls på plats av stag på sex olika nivåer. De högsta drar omkring 20 ton var av mastens vikt. De lägsta nio ton. Det mesta i masten är utbytt sedan 1961. Bara de tre huvudstolparna är original och stagen på nivå fem - men de håller på att bytas ut i dagarna.
Från början sändes här en tv-kanal och två radiokanaler. I dag sänds fyra radioprogram, tre analoga tv-kanaler samt 18 digitala tv-kanaler. Tidigare var stationen bemannad under tv-sändningstid. I dag finns ofta underhållspersonal på plats under dagtid på vardagar, men annars finns driftcentralen i Kaknästornet som via fjärrmanövrering kan hantera masten i Norrköping. Och underhållsarbetare från Teracom kan snabbt vara på plats vid behov.

<b>Entusiasm</b>
Mats Winell berättar entusiastiskt om mastens alla egenskaper och all den nya tekniken. Han kan i stort sett allt. Så har han också varit med länge och på många ställen. Ena dagen är han i Visby, den andra i Mora. Region öst är stor.
- Jag tycker att det är kul att gå till jobbet varje dag, säger han.
Digitala sändningar hör till nutiden och analogt är ute. I alla fall när man talar med personalen från Teracom. Nu väntar Teracom med spänning på ett beslut från regering och riksdag om att de analoga sändningarna helt ska upphöra och svenskarna genom det tvingas in i den digitala tidsåldern på allvar. Då finns oändliga möjligheter. Mer kapacitet kan utnyttjas när det analoga nätet försvinner.
- Målet är att vi ska ha ett eller två nät till inom den närmaste framtiden, säger Niklas Lidberg, gruppchef för serviceområdet Öst/Norrköping.
I varje nät kan det finnas mellan fyra och sex digitala kanaler.

<b>Många tittare</b>
Omkring 400 000 tv-tittare i Östergötland och Södermanland är beroende av att masten i Kolmården fungerar.
- Blir det något avbrott vid ett tillfälle då man vet att många tittar är det lite stressande. Det gäller att koppla bort alla inkommande samtal och bara fokusera på en sak - att fixa felet, säger Mats Winell.
Det verkar så sårbart med alla dessa maskiner och datorer. Ett strömavbrott skulle kunna vara förödande. Men självklart finns reservaggregat. Och för både SVT och radio finns reservsändare i huset. Dessutom är driftcentralen i Kaknästornet ett alternativ. Ett avbrott blir därför i praktiken aldrig längre än sju minuter för tv-tittaren. Däremot är det lite sämre när det gäller TV4. Här finns inga reserver att ta till mer än en container som kan kopplas in utanför huset och därifrån kan sedan sändningar göras.

<b>Brandrisker</b>
Visst finns det skräckscenarier, erkänner Mats Winell. Att det ska börja brinna är ett exempel. Lite svärta på ett kopparrör påminner om en brand på nyårsafton vid millennieskiftet.
- Och kombinationen stark spänning och vatten är inte heller så bra alla gånger. Vattnet används för att kyla ned då maskinerna annars skulle bli för varma på grund av den starka spänningen, säger Mats Winell.
- Vi har 99,9 procents tillgänglighet i dag, så vi upplever inte att vi har några som helst problem med avbrott, understryker Niclas Lidberg.
Olika företag har kunnat hyra plats på de 324 metrarna mast, så här finns bland annat åtskilliga mobiltelefonoperatörer som har lämnat märken efter sig. Runt om i landet finns 54 stycken höga master och 600 mindre som drivs av Teracom. Kaknästornet i Stockholm fungerar som knutpunkt för sändningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!