Mastat och klart för 3G
NORRKÖPINGNi kan se dem växa upp lite här och var, stålmaster på kanske 30-40 meter eller högre. Det är de s k 3G-masterna som riggas upp lite här och var. På höghus, skorstenar och andra byggnader sitter basstationer monterade för att sprida signalerna i det nya mobilnätet.
Mastrallare men inte en trallande mas utan en mastjobbare från Örebro. Från Norrbotten till Skåne har Göran Sundström från Bravida i Örebro varit och rest 3G-master för 3G-IS räkning. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
3G = tredje generationen mobiltelefoni, egentligen UMTS = universal mobile telecommunications system.
Nog med teknik, det är svårt nog ändå.
<b>Bygger nätet</b>
3G-IS har till uppgift att bygga ut själva kontaktnätet åt Vodafone, Orange och Hi3G, de som fick tillstånden under stort rabalder.
Den fjärde operatören är Tele 2 som sedermera slog sig ihop med Telia, eller släppte in Telia om man så vill.
De nya telefonerna kan använda till bilder (inbyggd kamera), musik, internet, företagskommunikation med mera, ett slags mobiltelefonins bredband, kan man säga.
Det som fattas än så länge är egentligen de nya telefonerna. Dyra än så länge. Någon riktig fart lär det inte bli på 3G förrän nätet också är utbyggt över hela landet. Och operatörerna går ut på allvar och säljer sina nya tjänster till tekniksugna medborgare.
Storstäderna plus Karlskrona (Vodafones hemmaplan) är liksom Norrköping långt framme.
<b>Omstridd teknik</b>
Oomstridd är förvisso inte den nya tekniken. Masterna sticker upp som spröt lite här och var.
Kartan här intill visar dagsläget i Norrköpings kommun.
Gröna lappar = beviljade bygglov för master. Ett 20-tal är klara.
Röda lappar = ansökningar om mastbyggen. En del kan vara nyinkomna, andra förbereds på bygglovkontoret för beslut i bygglovsnämnden.
Orange lappar = avslagen ansöka.
Gula lappar = avslagen ansökan som är överklagad till länsstyrelsen.
Svarta prickar och svart text = GSM-master som också kan användas i den nya tekniken.
<b>Hundra ärenden</b>
Hittills har bygglovkontoret fått ca 100 ärenden att hantera. Det innebär inte 100 master, en del ansökningar avslås, andra är överklagade.
- I vissa fall får det väldigt märkliga konsekvenser med de olika operatörerna, säger Claes Elgström, handläggare på bygglovkontoret.
- 3G-IS och Tele2/Telia ska helst använda samma master. Det går bra med de GSM-master som finns tidigare men inte med de nya. Det innebär att vi kan få in ansökan om att bygga master fem meter från varandra (vilket är en omöjlighet).
En annan knepighet är att Norrköpings kommun säger nej till en bygglovsansökan. En ny ansökan kommer då in där man flyttat masten 50 meter över kommungränsen till Linköpin eller Finspång och får ja. Sådant har hänt.
Det är ett av skälen till att Norrköping inrättat ett par mastfria zoner på Vikbolandet. Där kan ingen annann kommun sabotera beslutet..
Andra 3G-fria zoner är Svärtinge och Kolmårdsskogarna i den nordligaste delen av kommunen öster om Simonstorp och den västligaste delen av kommunen. Bråvikens norra strand är också ren på master - än så länge. Här finns överklagade avslagsbeslut.
- Vi har tagit hänsyn till de elöverkänsligas oro och inrättat de här zonerna, säger Claes Elgström.
<b>Kommunen maktlös</b>
Vad kommunen däremot inte kan göra ett dugg åt är de basstationer som sätts upp på byggnader eller master som redan finns.
En konsekvens blir också att t ex Svärtinge blir en vit fläck på 3G-kartan för dem som vill använda den nya tekniken. Samtidigt kräver staten full täckning.
<b>Död hand</b>
Protester har kommit inte bara från elöverkänsliga som vill stoppa mastbyggen, utan också från politiker på Vikbolandet som reserverats sig mot avslagsbeslut.
- Man lägger en död hand över stora delar av kommunens ytterområden, sa Curt Andersson (c) i bygglovsnämnden.
Hur det kommer att fungera i verkligheten med de basstationer som nu planeras beror på hur den nya tekniken kommer att användas av oss vanliga dödliga.
Ju fler som använder tekniken till mer avancerade överföringar desto fler basstationer krävs för att klara alla samtal.
Ju färre basstationer desto mer effekt krävs i själva telefonen för att få fram samtalen.
<b>Vågor över huvudet</b>
Radiovågorna från masterna går över huvudet på oss. Basstationer på husen däremot avger vågor som kan gå tvärs över gatan in i lägenheterna.
Strålskyddsinstitutet SSI och socialstyrelsen hävdar att inget tyder på att det skulle vara hälsovådligt med radiovågorna från 3G-stationerna. De ligger långt under gränsvärdena.