Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Massuppsägning på Vrinneviavdelning

NORRKÖPING
Sex av sju sjuksköterskor säger upp sig från sitt arbete på Vrinneviskjukhusets avdelning 28. De gör det i protest mot den dåliga arbetssituationen och utebliven löneförhöjning.
- Det är naturligtvis en stor katastrof. Det är med sorg och smärta jag ser att kunnig personal väljer att fatta ett sådant här beslut, säger Bengt Svedenberg, avdelningschef.

Norrköping2001-09-26 00:00
Den gångna veckan har sex sjuksköterskor på avgiftningsavdelningen valt att lämna in sina avskedsansökningar. Bengt Svedenberg känner sympati för sjuksköterskorna och har förståelse för deras beslut.

<b>Läkare hyrs in</b>
Avdelningen saknar en egen läkare som är insatt i den beroendeproblematik man arbetar med. I stället hyr sjukhuset in en läkare med psykiatrisk kompetens från ett bemanningsföretag.
- Det saknas kontinuitet eftersom avdelningen inte har någon egen beroendeläkare, säger Bengt Svedenberg. Sjuksköterskorna har blivit handledare till de olika doktorer som kommer. Situationen är belastande för dem och därför har de krävt bättre betalt, säger Bengt Svedberg.
Sjukhusledningen har emellertid sagt nej till sjuksköterskornas lönekrav. Och därmed har Bengt Svedberg hamnat i en svår sits, mellan ledningens beslut och sjuksköterskornas krav.
Tre månaders uppsägningstid gäller. Den sist uppsagda slutar den 22 december. Det är naturligtvis svårt att hitta ersättare till sjuksköterskor som har arbetat i över 20 år inom området.

<b>"Ingen rolig situation"</b>
- Sjuksköterskorna har en enorm erfarenhe. Det tarlång tid att få en fingertoppskänsla för hur patienterna med de här problemen ska hanteras. Det här är ingen rolig situation, säger han.
Avdelningen varit helt utan beroendeläkare sedan den 30 augusti. Då upphörde ett samverkansprojekt mellan öppenvårdsavdelningen NOA, Narkotika- och alkoholmottagningen, och avdelning 28, som tillhör slutenvården Under projekttiden hade en läkare 30 procent-tjänst på avdelningen.
Det pågår försök att rekrytera en beroendeläkare, enligt Bengt Svedberg. Han menar att det både är billigare och bättre.
- I dag är det vanligt med ett blandberoende, till exempel både heroin och alkohol. Vi behöver en läkare som är specialiserade på det.
Sjuksköterskorna ska träffas på söndag för att diskutera situationen och ville av förhandlingstaktiska skäl inte uttala sig på tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om