Masslakt i Norsholm

NORRKÖPING
Salmonella sprids bland kor på flera gårdar i Östergötland.
På en gård måste 250 djur avlivas på grund av smittan.
- Det är ovanligt att åtgärderna är så här drastiska, säger Barbro Röken, länsveterinär.

Norrköping2001-06-14 00:00
Den värst drabbade ägaren har tre gårdar där djuren är isolerade sedan salmonellan upptäcktes för två år sedan.
Rengöring i stallarna, noggranna provtagningar och slakt av enstaka smittade djur har inte räckt för att stoppa salmonellasmittan. Istället har den spridits via kalvar från gården i Norsholm till två gårdar i Horn. Att upptäcka smittan kan vara svårt, eftersom den kan ligga dold i lymfkörtlar och lever. Ett djur man tror är friskt kan ändå bära på smittan.

<b>Masslakt i Norsholm</b>
Därför pågår nu slakt av samtliga nötkreatur i Norsholm och ladugårdarna saneras. De rengörs med högtrycksstråle och desinficeras efteråt. Sedan ska det torka och stå tomt i sex veckor.
- Det är frågan om en avancerad rengöring. Varenda gödselrest måste bort, säger Barbro Röken.

<b>Avspärrade</b>
Alla smittade gårdar i Östergötland är avspärrade och Barbro Röken ser inte någon risk för en epidemi. Salmonella är långt ifrån lika smittsam som mul- och klövsjukan.
Den typ av salmonella som drabbat gårdarna är typisk för nötkreatur och den har kommit med djur. Men precis som alla andra typer av salmonella smittar den till människan.

<b>Värst drabbat</b>
Östergötland är ett av de områden i landet som drabbas värst av salmonella. Så har det varit sedan 1960-talet, enligt Barbro Röken.
- Östergötland är liksom Skåne, Småland och delar av Västergötland av tradition ett salmonellaområde. Men varför det är så vet vi inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om