Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Massiv opinion för akuten

Det dröjde, innan Norrköpings socialdemokrater började reagera med kraft mot landstingets planer för Vrinnevisjukhuset.
Men nu kommer allt på en gång. På årsmötet i lördags dundrade kommunledning och andra mot framför allt nedskärningarna på akuten.
- Här finns en massa frågor, som vi inte fått svar på, sade kommunalrådet Eva Andersson.

Eva Andersson var en av många kritiska mot nedskärningarna inom vården när socialdemokraterna i Norrköping höll årsmöte på söndagen.

Eva Andersson var en av många kritiska mot nedskärningarna inom vården när socialdemokraterna i Norrköping höll årsmöte på söndagen.

Foto:

NORRKÖPING2004-03-22 06:00
En så skarp frontlinje gentemot partikamraterna i landstinget har vi aldrig förr sett maken till. Och trots att landstingsrådet Irma Görtz tidigare var ombudsman för socialdemokraterna i stan, så var det som om hon talade från en annan värld. När hon upptog 25 minuter av mötets tid med en långrandig repetition på hög abstraktionsnivå av vad landstinget nu håller på med.
Iréne Lindén, till vardags ordförande för både kommunfullmäktige och socialnämnden, slog an tonen när hon ställde sig starkt ifrågasättande till Görtz genomgång:
- Jag har hört det här flera gånger förut, och det är alltid något som inte stämmer. Det är en presentation med väldigt mycket perspektiv på myndigheterna och väldigt lite på Norrköpingsborna. Det här har till och med fått mig att börja sova dåligt om nätterna, och det är annars inte vanligt.

Vem ställer upp?
Lindén pekade sedan bland annat på, hur centraliseringen av akuten till Linköping går ut över missbruksvården. Vem ska transportera över missbrukare till Linköping, när det visar sig vara dit de ska? Polisen har brukat ställa upp för att skjutsa dem till Vrinnevi, men inte till Linköping. Taxi tar dem inte, och i ambulansen skulle de vara oregerliga.
Och, frågade Lindén, finns det någonstans i Sverige en stad med så stort upptagningsområde, som inte har ett fullvärdigt akutsjukhus. Detta var också en fråga, som upprepade av flera under kvällen - men som kamraterna från landstinget aldrig gav något svar på.
Mattias Ottosson var mycket kritisk mot landstingsledningen, som det inte gått att föra någon konstruktiv dialog med.
- Det är helt klart att det måste finnas en fullvärdig akut här, om vi ska kunna få företag att flytta hit, konstaterade Ottosson. Som också pekade på alla de farliga arbetsplatser, som finns just i Norrköping.

Grus i maskineriet
Eva Andersson noterade bekymrat, att ena motorn i fjärde storstadsregionen nu fått grus i maskineriet.
- Östra länsdelen kommer att sakna grunderna för en trygg akutsjukvård. Alla som suttit med någon sjuk anhörig och väntat på ambulans vet ju, hur viktigt det är med tiden. Landstinget säger, att man prioriterar multisjuka och utsatta barn. Men också de behöver ju tillgång till fullvärdig akutvård.
Hon knöt även an till ett partidokument, där man sagt sig vilja föra ett "ödmjukt samtal" med östgötarna om sjukvården. Hon ifrågasatte, om det verkligen var det som man nu håller på med.

Kan inte förklara
Maud Ohlén instämde om akutens nödvändighet, och kommunalrådet Rita Eklund sa rentut, att hon inte kan förklara neddragningarna på akuten för folk. Eftersom hon inte tror på dem själv.
- Och vad ska ni göra i landstinget, om 90 procent av Norrköpingsborna röstar för ett fullvärdigt Vrinnevi? Ni kan väl inte säga, att det då bara handlar om okunskap. Och vad ska vi sen säga i valrörelsen, det är jag jättebekymrad över.
Kommunalrådet Li Teske hade en undring över de 20-25 milj kr, som det enligt Irma Görtz skulle kosta att återställa akuten på Vrinnevi. Kunde det möjligen inte vara värt det?
Riksdagsledamoten Louise Malmström refererade till småbarnsföräldrar, som hon träffar många av.
- Om akuten skulle fungera dygnet runt igen skulle det lugna många småbarnsföräldrar. De vet att deras barn kan behöva akut vård mitt i natten.

Hjälpte inte
I denna massiva opinion hjälpte det då inte stort att Görtz försökte påpeka, att man aldrig blir utkastad från Vrinneviakuten och att man, när så erfordras, transporteras över till Linköping. Och att man inte opererat lårbensbrott på natten i Norrköping förut heller. Och att det ju måste märkas, när man sparar 300 milj kr.
Eller, för den delen, Görtz konstaterande att intresset tidigare faktiskt inte varit så stort från partikamraternas sida. På möten om sjukvården i höstas var det ju rätt så dåligt med deltagandet.
Men sådant tal hade ingen verkan alls på detta möte. För nu är proppen ur tunnan - och Norrköpings socialdemokrater tänker definitivt inte finna sig i det, som deras kamrater i landstinget planerat åt oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!