Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Massdöd bland skarvar i skärgården förbryllar

Skarvarna har drabbats av massdöd i Stockholms skärgård, men även i Trosa skärgård och i Bråviken.
- Det här är inget jag hört talas om, men om det är sant så är det väldigt många människor som jublar, säger byrådirektör Thomas Modin på länsstyrelsens jaktavdelning i Östergötland.
- För skarven är en hatad fågel av många människor som gärna skulle vilja ha bort den helt och hållet från skärgården.

Omkring 25 procent av skarvarna i Stockholms skärgård har dött i vad som förmodligen är någon slags virusinfektion.
FOTO: SCANPIX

Omkring 25 procent av skarvarna i Stockholms skärgård har dött i vad som förmodligen är någon slags virusinfektion. FOTO: SCANPIX

Foto:

NORRKÖPING2004-08-14 06:00
Enligt DN har cirka 25 procent av skarvarna dött och många av de som är kvar verkar trötta och uppgivna, där de sitter ute på öarna. Döda skarvar har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, för analys, men där har man ännu inte upptäckt någon orsak.
- Vi trodde först det var fågelkolera, men det är det inte, säger Torsten Mörner till tidningen. Så nu lutar det åt att det kan vara någon form av virusinfektion.
Thomas Modin på länsstyrelsen har hört många kritiska röster mot skarvarna:
- De flesta som badar, fiskar, har sommartorp eller bara vistas i skärgården, är negativa till skarven. Och jag har förståelse för detta, om man nu hamnar nära en kobbe som skarven förstört.
- Samtidigt menar ornitologer och naturvårdare att skarven har sin plats i naturen och att det bara är vi egoistiska människor som vill ha bort den, eftersom den tar mycket småfisk och "skräpar ner" på en del öar och kobbar.
- Och problemet anser många är att skarven ökat väldigt mycket på senare och i såna fall brukar det faktiskt komma en motreaktion efter ett tag, det vill säga som den här massdöden som DN skriver om. Är den uppgiften riktig, så finns det kanske en naturlig förklaring till det här skeendet, att beståndet minskar, menar Thomas Modin.

<B>+ Varför tror du skarven ökat så mycket under tidigare år?</B>
- En viktig förklaring är ju att mellanskarven, som vi har här i skärgården är fredad och inte få jagas. Annat var det förr i tiden, när skärgårdsborna, på den tiden då det inte var så mycket lagar och förordningar, skickade ut barnen att plocka ägg ur trut- och skarvbon, för att ta hem och göra sockerkaka och annat av.
- Låg det tre ägg i boet, tog man hem två ägg och lät bara ett ligga kvar och det gjorde förstås sitt till, för att hålla nere beståndet av dessa fåglar...
- Faktum är dock att mellanskarven anses som skyddsvärd, eftersom det i stort inte finns så många av den. Kanske ett par hundratusen, vilket är lite jämfört med andra fåglar som det finns miljoner av.
- Men lokalt kan skarven som sagt upplevas som mycket irriterande och hatad och det har jag förståelse för, när det gäller människor som lever i närheten av stora skarvkolonier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!