Maskerad knivman rånade taxichaufför

Klockan 23.36 på onsdagen blev en taxichaufför rånad i Navestad av en man som maskerade sig med en luva och hotade honom med en kniv.

Strax före midnatt på onsdagen rånades en taxichaufför av en knivbeväpnad man i Navestad.
FOTO: BJÖRN PERSSON/WIGHSNEWS

Strax före midnatt på onsdagen rånades en taxichaufför av en knivbeväpnad man i Navestad. FOTO: BJÖRN PERSSON/WIGHSNEWS

Foto:

NORRKÖPING2004-11-05 06:00
- Föraren hade haft en körning till Silverringen. När han blev ledig vände han och åkte mot stan. Vid den första busshållplatsen stod en man och vinkade, berättar Sverre Moum, VD vid Taxibil i Östergötland.
När taxin stannade hoppade mannen in i förarsätet under det att han drog ned en luva över ansiktet. Han visade en kökskniv, någon slags förskärare, och krävade att få pengar.
- Han fick några hundralappar. Sedan hoppade han ut och försvann i regnet, säger Sverre Moum.
Den 46-årige föraren larmade polisen.
Rånet skedde vid Navestadsgatan-Spelmansgatan. Gärningsmannen beskrivs vara mellan 20 och 35 år. Han var klädd i blå jeans och en mörk jacka och hade långt hår.

Ny i yrket
Taxichauffören blev inte fysiskt skadad.
- Nej, men det räcker att man vet vad som hände i Linköping. Man vet aldrig vad man får in i bilen, säger Sverre Moum med tanke på dubbelmordet i Linköping där en liten pojke och en kvinna för ett par veckor sedan knivmördades på öppen gata och där den okände gärningsmannen fortfarande är på fri fot.
46-åringen är ganska ny som taxichaufför, han började i somras.
Taxibil i Östergötland AB är organiserat så att ett antal åkare i sin tur har anställda. Bolaget har sedan tidigare beslutat att installera kameror i bilarna och en ansökan ligger inne hos länsstyrelsen. Varje åkare får bekosta kameran själv. Enligt Sverre Moum har ca 30 åkare, en tredjedel av alla som tillhör Taxibil i Östergötland, beslutat att installera kameror.
- Det är en säkerhetsfråga, säger Sverre Moum.
Tord Grehn, arbetsgivare till den rånade chauffören, är en av de åkare som skaffar kamera i sina bilar så snart länsstyrelsen ger klartecken.

Utsatt grupp
- Vi är en utsatt grupp, säger han.
- Vad vi vet från annat håll där man installerat kameror har det blivit bättre allmänt sett vad gäller stökighet, säger Sverre Moum.
- Vi har också diskuterat larm i samband med att vi gör ett teknikbyte.
Alla åkare står i kontakt med en beställningscentral som är bemannad dygnet runt. Tanken är att man i samband med att ny datateknik installeras också förser bilarna med en larmknapp och GPS, så det går att se var bilarna som larmar befinner sig.
I Norrköping har Vikbolandstaxi och Fria Taxi redan fått tillstånd till kameror i sina bilar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om