Stå kvar eller rivas? Det är frågan som har varit aktuell ända sedan beslutet om nedläggning av Marvikens oljekraftverk stod klart för ungefär två år sedan.
- Vi har inlett projektet med att utreda vad vi ska göra med byggnaden, säger Per Ljung, produktionschef på Vattenfall.
Under tiden kommer arbetet med att ta bort all kvarvarande utrustning att pågå - ett omfattande jobb som beräknas ta två år. Allt från fläktar till stora generatorer ska flyttas ut.
Oljebergrummen är tömda, och saneringen av dem och deras påverkan i marken kommer att fortsätta framöver.
Hoppas på vindkraften
Lars Sandell, informatör på föreningen Kolmårdsvind, hoppas att området intill ska kunna bli en vindkraftspark.
- Vi har slutit arrendeavtal med ett par markägare och hoppas kunna bygga fem till sju vindkraftverk där, berättar han.
Det rör sig om platser en bit ut i vattnet och även någon på mark.
- Marviken har det bästa vindläget och all infrastruktur finns, dessutom är området redan exploaterat med oljekondensverket.
Eftersom behov och intresse finns, menar Sandell, är det också aktuellt med ytterligare två, tre vindkraftverk på ett annat ställe i närheten.
Problemet där är att platserna ligger inom Bråvikens naturreservat. Det har inte gillats av länsstyrelsen som gått in och förbjudit vindkraftsverk i reservatet. Något som förbryllar Kolmårdsvind.
- Normalt är det enbart Miljödomstolen som gör dessa bedömningar och det är till Miljödomstolen som vi enligt lagen ska ansöka om tillstånd för etablering av vindkraft. Det finns flera domar hos Miljödomstolen där man fått tillstånd att bygga vindkraftverk i naturreservat, säger Lars Sandell.
Länsstyrelsens beslut är överklagat, och Lars Sandell hoppas en hävning av beslutet.
- Reservaten är drygt 9 000 hektar stort , det vi vill etablera vindkraften i är ca två hektar i reservatets ena hörn.
Ska diskutera förslag
Vad gäller den av Vattenfall ägda marken där oljekraftverket står, kommer hösten att bli avgörande.
- Vi ska undersöka och diskutera vad vi ska göra med byggnaden, och det gör vi ju inte ensamma. Vi vill till exempel göra det i samarbete med Norrköpings kommun, säger Per Ljung.
Att bygga vindkraft på området är han lätt skeptisk mot.
- Vindkraft i sig är en jättebra energikälla, men just på den platsen kanske det känns lite olämpligt. Det har gjorts mätningar på vindstyrkan där och den är inte riktigt tillräcklig.
Dessutom framhåller Ljung naturvärdet på platsen.
- Ingen vill bo vid vindkraftverk, och naturen där är så vacker att den skulle passa som bostadsyta. Men att göra bostäder är bara ett av alla alternativ som vi ska titta på, förtydligar han avslutningsvis.