De har författat en lång lista med punkter som ska övertyga mark- och miljödomstolen om att säga nej till bygglov för det förslag på 14 vindkraftverk i området som konsortiet Vindkraft Marviken ansökt om.
Om det nu hamnar hos den beslutande instansen, kanske vi ska påpeka. För det är inte helt säkert. Tjänstemännen i kommunen har gjort ett yttrande, och anser att det finns många negativa effekter för en vindkraftspark där.
Precis som de gjorde i fallet på andra sidan Bråviken, mellan Kvarsebo och Nävekvarn.
Men politikerna i bygg- och miljönämnden valde ändå att säga ja.
Hittills har två nämnder också gett sitt bifall till vindkraft kring Marvikens jätteanläggning, cirka fyra mil från Norrköping. Ytterligare en nämnd ska behandla ärendet, senast 2 februari ska sedan kommunstyrelsen författa ett yttrande till mark- och miljödomstolen som har beslutsrätten.
– Det är så mycket som talar emot, som de inte verkar ha tänkt på, säger Calle Dahlstedt, samordnare för boende på bland annat Lundsholmarna, och skakar på huvudet när vi tittar ut över ett naturskönt område från 73 meters höjd – uppe i Marvikens gamla kraftverk.
Sedan räknar han upp ett antal skäl till att området inte är lämpligt att etablera vindkraft på:
– Framförallt strider det mot en mängd olika riksintressen, bland annat närheten till naturreservat, biotopskyddsområden och vattenskyddsområde. Vi som bott härute länge är ju förvånade över att kommunen ställer sig positiv med tanke på att det varit svårt att ens få bygga en badstege här ute, och än mindre stugor på vissa platser.
Du är medveten om att många tycker att ni mest pratar i egen sak, mest rädda för att sommarhusen ska sjunka i värde.
– Absolut. Och det var ju den första reaktionen när planerna kom på tal för ett par år sedan. Men då var vi många som började upptäcka markerna här ute, och uppskatta dem mer. Vi vill ha kvar en levande miljö här ute.
– Det blir en match att gå, och hur vi ska orka strida får vi se, men det är inte i första hand för oss själva utan för barn och barnbarn, inskjuter Göran Olsson, koordinator för Broxvikgruppen.
Har ni några egna förslag på platser?
– Det finns ju ett antal gröna fläckar mitt på Vikbolandet, som tjänstemännen på kommunen pekat ut som prioriterade, säger Calle Dahlstedt och visar på en översiktskarta.
Varför tror du att kommunen säger ja – trots experternas bedömning?
– Det är en fjäder i hatten för politikerna att visa god vilja till grön el. Men här tycker vi att det beslutet är dåligt underbyggt.
Göran Olsson är riktigt besviken på politikerna.
– När vi besökte dem i våras gav Reidar (Svedahl, Liberalerna) löfte om att de inte skulle ta några beslut utan att ha tillräckligt med fakta. Därför känns det här också som ett svek.