I det pampiga rummet i rådhuset där Martin Andreae har sin arbetsplats är det helt kalt på skrivbordet. En avskedspresent i fönstret i form av en flaska talar sitt tydliga språk om vad som är på gång. Martin Andreae lämnar över uppdraget som kommundirektör till Anna Thörn, och drar sig tillbaka. Han kommer fortsatta jobba för kommunen med "speciella uppdrag" men på distans.
Hur känns det?
– Jättebra, men lite konstigt. Jag sa till kommunstyrelsen häromdagen att för er är det väl ingen jättegrej att jag slutar efter fem år, men för mig som varit kommunchef i 18 år totalt är det en stor omställning. Att ha det yttersta ansvaret i en stor offentlig organisation är att ha ansvar dygnet runt, året runt. Att inte behöva ha det längre blir speciellt.
Vägen till kommundirektörsjobbet har varit krokig och Martin Andreae började med att utbilda sig till mellanstadielärare. I yrkeslivet blev det dock inget lärarjobb utan han började karriären inom politiken. Han har bland annat varit kanslichef på Socialdemokraterna och sen politiskt sakkunnig på regeringskansliet. 1997 fick han ett erbjudande om att bli direktör på landstingsförbundet, och bestämde sig för att hoppa av politiken och bli tjänsteman.
Varför?
– Om man ska vara politiker måste man ha en vilja att stå i rampljuset, man måste vara lite av en egocentriker. Och det är inte jag. Jag vill hellre göra ett bra jobb och verka i bakgrunden.
Därifrån var det inte långt till den typen av chefstjänst som han haft de senaste 18 åren. Först som regiondirektör i Halland, sen som stadsdirektör i Jönköping och Södertälje, och så slutligen i Norrköping.
Hur skulle du beskriva dina år i Norrköping?
– Utmanande och roliga. Det är så brett, man har ett otroligt stort ansvarsområde. När jag jobbade i Jönköping var mitt huvudfokus stadsutvecklingsfrågor. När jag var i Södertälje var det mycket fokus på den sociala sidan, med kriminalitet och utanförskap. Här har det varit både och. Det har handlat mycket om Ostlänken och Inre Hamnen, men också här har vi ett problem med utanförskap. Jag har fått spela på hela pianot!
Den tuffaste perioden för honom var när digitaliserings-skandalen briserade och kommunen förlorade mellan 35 och 36 miljoner kronor på felaktigt genomförda upphandlingar på avdelningen.
Hur hanterade du det som person?
– Den som säger att det bara är att skaka av sig är inte sanningsenlig. Man bär det med sig och rannsakar sig själv. Kunde jag ha gjort något annorlunda? Men min slutsats är att vi reagerade så fort vi fick signaler. Vi kunde inte se några konstigheter innan det briserade. Men det var oerhört plågsamt.
Mest nöjd är han med att kommunen lyckats höja skolresultaten.
– De är tre år i rad som vi har sett stigande resultat när det gäller niornas avgångsbetyg.
Men från och med måndag är det alltså ett annat liv som väntar för Martin Andreae. Basen i Sverige kommer att vara i huset i Öxabäck i Västergötland, men sju, åtta månader om året kommer han tillbringa i Kroatien.
– Min fru är därifrån så vi har ett fritidshus i Zadar.
Några fritidsintressen har han haft tid att odla utan det är samhällsdebatten som har varit, och är hans stora intresse.
Men nu får du mer tid, vad ska du göra med den?
– Jag brukar inte ha problem att få dagarna att gå. Vi umgås med vänner och tar promenader. Kanske skaffar vi en hund!