Vårövningen är marinens första större övning för året. Under den sju dagar långa övningen på ostkusten, 13 till 19 mars, ligger fokus på undervattensstrid (ubåtsjakt och minröjning).
De enheter som deltar är minröjningsfartyg, spaningsbåtar, bevakningsbåtar samt röjdykare.
Övningen berör området mellan Oxelösund och Västervik, alltså bland annat Arkösund och Valdemarsvik, såväl inom- som utomskärs, men örlogsfartyg kan uppträda även utanför det området.
I övningen deltar 15 fartyg och båtar samt landbaserade enheter, totalt 250 personer. Vissa moment genomförs på land men huvuddelen sker till sjöss.
– Vi övar för att försvara Sverige. Det är vår uppgift: att vara beredd på alla tänkbara händelseutvecklingar. Och naturligtvis har vår verksamhet fått ett ökat allvar, med tanke på att vi har ett krig inte alltför långt i från oss, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef Tredje sjöstridsflottiljen.
Skjutning med lös ammunition från fartyg kan förekomma dagtid, vilket kan höras in över land. Fyra undervattenssprängningar genomförs under veckan vid Sandsänkan i Norrköpings kommun, långt ut i havet, mellan Bråviken och Gotland.
– Man brukar inte märka marinövningar speciellt mycket, vi rör oss ju ganska långt ut, och det är inte direkt högsäsong för skärgårdstrafik, men det kan vara att man ser lite fler fartyg. Vi kommer också att öva lösskjutning, skjuta löst med kulsprutor, man kan alltså höra lite saker långt där ute, säger Jimmie Adamsson.