Hon har fått sitt LMA-kort med tillägg, vilket ger henne rätt att praktisera och arbeta i Sverige. Men hur ska hon hitta ett arbete, när hon inte talar svenska? När hon inte ens får gå på svenskundervisning.
– Det förstör mig att sitta här som en fågelunge och att någon annan föder mig, säger Mariana på engelska.
– Man kan inte behandla människor så här och tvinga dem att vänta på att deras liv ska börja. När de kommer till Sverige är de så lyckliga men ingenting händer. För människor som har trauman och kommer från splittrade familjer blir situationen ännu värre av väntan. Det säger Stefan Sandgren, församlingspedagog i Svenska kyrkan.
Mariana bor på asylboendet i Getå sedan två månader tillbaka. Hon kom till Sverige från Syrien på egen hand. Nu väntar hon på att få åka till Migrationsverket i Malmö och göra den livsviktiga intervjun, som kan ge henne uppehållstillstånd. Men hon har fått en tid först i mars. Vad ska hon göra fram till dess?
– Jag vill lära mig språket och traditionerna nu, konstaterar hon.
Hennes kamrat från Getå, Abdullah Abu Arshid kom tillsammans med sin mamma, pappa, och syskon från Syrien i somras. Även han väntar på besked om sin framtid i Sverige. Han har redan genomfört sin intervju i Malmö och väntar nu på beskedet om han och familjen får stanna i Sverige.
Dagarna på asylboendet i Getå handlar mest om att sova och äta, berättar Abu. Precis som Mariana vill han ut i arbetslivet, jobba med försäljning eller transport som han har utbildning och erfarenhet av från hemlandet.
Stefan Sandgren arbetar för Svenska kyrkan, i Kolmårdens församling. En del av hans tjänst är riktad mot de asylsökande som bor i Getå och Skogsviken. Med kyrkans röda minibuss hämtar han flera gånger i veckan asylsökande från deras boenden och kör dem till olika aktiviteter som kyrkan eller andra aktörer anordnar.
– På Getå får de mat tre gånger om dagen och tak över huvudet men det är allt. Det finns ingen svenskundervisning och ingenting att göra på dagarna, konstaterar Stefan Sandgren.
I Kolmårdens församling finns frivilligarbetare som ställer upp och skjutsar flyktingarna när de behöver åka in till Norrköping. Flera gånger varje vecka skjutsas ett tiotal flyktingar in till föreningen Mångfaldens och Sensus aktiviteter på Strömbacken. Genom Svenska kyrkans och Röda Korsets försorg kommer också en äldre kvinna varje vecka till Getå för att undervisa i svenska.
– Men det skulle behövas många fler frivilliga krafter, speciellt för att lära ut svenska konstaterar Stefan Sandgren.
Patrick Ring, verksamhetsansvarig för Bogruppen, som driver Getå asylboende, anser att det stora problemet är avståndet in till Norrköping och att flertalet flyktingar inte har råd att åka buss, när de enbart har en ersättning på 24 kronor om dagen.
– En önskan som jag har, är att Migrationsverket skulle dela ut busskort till flyktingarna, så de kunde delta i de aktiviteter som finns i stan, säger han.
Stefan Sandgren efterlyser en bättre organisation av flyktingmottagandet och att Norrköpings kommun försöker hjälpa till att ordna praktikplatser till de flyktingar, som har rätt att arbeta. Han anser att flyktingmottagandet är på väg att misslyckas i Sverige.
– Samhället ger inte de här ungdomarna en chans att komma in i samhället, när de får vänta på besked i flera år på om de får stanna. Det skapar ett utanförskap och bidrar till att öka främlingsfientligheten, konstaterar han.
011- 200 411