Maria bytte identitet
NORRKÖPINGEfter två år med dygnetruntbevakande livvakter lämnades Maria ensam efter rättegången. Hennes släktingar dömdes till fängelse och hon tvingades gå under jorden och ta en ny identitet. Men ensamheten blev för stor och efter ett år försökte hon ta sitt liv. Först då reagerade samhället.
I tre år har Maria levt ensam utan stöd eller psykologisk hjälp. Det som hänt återupplever hon varenda minut. "Jag har sett så mycket blod, jag glömmer aldrig och ångrar inget jag gjort", berättar hon. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Jag skulle göra det inte bara för min egen skull utan också för att visa andra kvinnor att det går att få hjälp, berättar hon.
<b>Levde på socialbidrag</b>
Men så fort rättegången var över togs skyddet bort och hon blev ensam utan stöd med ny identitet i en ny stad. Hon kände ingen och kunde inte ta kontakt med någon från det förflutna. Ett liv på socialbidrag utan någon kontakt eller psykologisk hjälp resulterade i att Maria efter ett år försökte ta sitt liv.
- Jag visste att släkten på min fars sida aldrig skulle sluta hota mig vad de än sagt i rätten. Tanken att bli dödad av dem kom till mig hela tiden och jag vill hellre dö värdigt för egen hand än att dödas av någon annan, förklarar hon.
- När jag var ensam kom också alla minnen och bilder från det förflutna till mig. Jag har sett så mycket blod, det finns alltid inom mig. Jag visste inte var jag skulle vända mig för att få hjälp, fortsätter Maria.
Efter ett år orkade hon inte mer. Då först reagerade samhället och hjälpte till så att Maria fick gå till en psykolog.
- Samhället lägger ner enorma mängder pengar på beskydd men ingenting på psykologhjälp. Det som hjälper dem att fortare skapa ett eget liv och klaras ig på egen hand finns inte idag, säger Marias kontaktman allvarligt.
- Ensamheten blir den värsta fienden. Det är också då som släkten har störst möjlighet att utföra det de hotat med, då finns det ju ingen som ser, fortsätter Maria.
Idag är hon gift med en man från hemlandet. Han har en stor släkt i och det ger Maria ett visst beskydd.
- Om de gör mig något idag så kan de vänta sig en blodshämnd från min mans släkt, säger hon.
Giftemålet har också upprättat heder åt hela familjen, det har tvättat bort skammen som drabbat familjen tidigare. Men kvar i Sverige finns bara hennes mamma och syskon. Familjen är för alltid splittrad.
- Men nu finns det i alla fall en chans att mina småsyskon kan gifta sig när de blir äldre. Jag har genom mitt val av man visat att vi är en fin familj, berättar hon stolt.
<b>Stark gudstro</b>
Med sig under den svåra tiden har hon haft en starka tro på Gud.
- Gud är den som ger och tar liv, berättar hon bestämt, ingen annan har rätt att göra det. Dessa så kallade hedersmord är inte ett religiöst verk utan beror mer på traditioner och kultur. I Koranen står att den som dödar aldrig kan återvända till Gud därför vet jag att inget de gör kan försämra deras situation. Jag kommer alltid att känna mig hotad, konstaterar Maria.
- Vi har gett flickorna en möjlighet att bryta med sitt tidigare liv men till vad, frågar Marias kontaktman.
Ensamheten är fortfarande ett hot för Maria. Hemska minnen och tankar kommer och hon är rädd för vad hon kan göra sig själv.
- Det som hänt mig och min familj upplever jag hela tiden men jag ångrar aldrig det jag gjort, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!