Mardrömmen som bara var på låtsas när räddningstjänsten katastrofövade
En fruktansvärd olycka med tre döda och 17 skadade, därav sex svårt skadade, inträffade i Norrköping på tisdagsmorgonen. Det var ett tåg som kolliderade med både en minibuss och en personbil på Kommendantvägen vid gamla Supra och ett stort räddningspådrag sattes igång. Tursamt nog handlade det om en katastrofövning, mellan en mängd olika aktörer, som polisen, ambulansen brandförsvaret och SOS Alarm.
Stundtals var det rent kaotiskt på katastrofövningen igår, när alla skadade togs om hand av personal från brandförsvaret, ambulanssjukvården, polisen med flera. FOTO: PETER ERICSSON
Foto:
- Vi hade lite problem med att få veta om och i så fall vad det fanns för farligt gods i järnvägsvagnarna, då det kom olika bud från olika håll på gasol, bensin och diesel, säger Torsten Westöö. Men till slut blev det klarlagt att det var diesel i en vagn och gödningsmedel i en annan, vilka tillsammans kan utgöra explosionsrisk, så därför skiljde vi ganska snabbt på tågsetet och vagnarna, för säkerhets skull.
Som åskådare kan man bara konstatera att det blev en mycket realistisk övning, med skrikande och fastklämda människor, de flesta chockade och skadade och sminkade med mycket otäcka sårskador i ansiktena.
- Vi brukar ha en sån här större övning en gång per år och det är givetvis mycket nyttigt att alla inblandade räddningsparter får samträna och träffas på det här viset, tillägger Jörgen Larsson från Brandförsvaret. Dessutom träffas vi alltid ett par veckor efter övningen för att gå igenom hela skeendet och försöka rätta till eventuella brister som vi upptäckt.
Suverän sjukvård
Instruktören Ronnie Nilsson från ambulanssjukvården dirigerade sina styrkor på ett suveränt sätt och hjälpte till att instruera läkarna, sjuksköterskorna och ambulanssjukvårdarna vad de skulle göra och i vilken ordning mitt i kaoset efter olyckan:
- Vi upprättade en samlingsplats för de som dött i olyckan och vi prioriterade sedan vilka som var svårast skadade och satte in hjälpen där den behövdes mest hela tiden. Vi försöker rädda liv och sätter därför in mest resurser på de som är mest skadade.
Några av brandförsvarets mannar tyckte att ni tog lång tid på er att få fram tillräckligt många bårar?
- Nu kom vi ner med fyra ambulanser, men hade det varit verklighet hade vi snabbt fått fram minst lika många till.
Strax bredvid Ronnie Nilsson låg en person med ett så kallat skadekort med texten "Mycket brådskande" på bröstet och han fick mycket behandling, men en bit därifrån låg en annan person med skadekortet "Ej brådskande", sedan han konstaterats död.
De som spelade skadade och döda var elever från omvårdnadsutbildningen på Ebersteinska skolan och de gick in med liv och lust för sin uppgift. Rickard Bergne exempelvis, skrek och bråkade när han skulle bli omhändertagen medan Jessica Andersson spelade chockad och tyst och satt bara och stirrade vid vägkanten.
För få poliser
Polisen kunde bara avvara fyra man till övningen, vilket polischefen på plats erkände var alldeles för lite.
Man klarade bara av en bråkdel av arbetsuppgifterna att spärra av olycksområdet, registrera skadade och döda och göra en skadeplatsundersökning.