Marcus Nyström i tvist med A-kassan
Arbetslöse Marcus Nyström, 29, deltog i en studiecirkel på kvällstid för att skaffa sig ett diplom i engelska.Det fick han inte för A-kassan. Nu krävs han på 34 595 kronor.- Allt jag ville var att förbättra mina chanser att få ett jobb.
Marcus Nyström ville få ett papper på sina kunskaper i engelska. Därför deltog han i en studiecirkel. Det skulle han inte gjort - nu krävs han på 34 495 kronor av A-kassan. - Det är helt sjukt, säger Jenny Åkerblom på Folkuniversitetet. Foto: Robert Svensson (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se Foto: Robert Svensson
Foto:
- Jag är inte en person som trivs med att vara sysslolös, jag vill verkligen jobba. Eftersom jag under delar av min uppväxt levt på Bermuda och i USA pratar jag flytande engelska. Men för att kunna söka jobb i engelsktalande länder behövde jag papper på min kunskap, säger Marcus Nyström.
Anmälde efteråt
Därför anmälde han sig till en studiecirkel på Folkuniversitetet. Den började i februari och deltagarna träffades vid tolv tillfällen under våren. Det avslutades med ett prov som skulle ge dem ett diplom i Cambridge advanced english.
- Det var på kvällstid, två och en halv timme varje tisdag. Jag var inte berättigad till studiemedel, utan den var helt privatfinansierad. Jag visste att man inte fick studera på heltid när man har A-kassa, men jag hade inte fått någon information om att det även gällde studiecirklar. Dessutom såg jag det inte som ett hinder för mig att ta ett jobb. Därför anmälde jag det aldrig till min A-kassa, säger Marcus Nyström.
I stället anmälde han det först efteråt, när han gjort provet.
- När jag skulle skicka in min årsanmälan till SEKO:s A-kassa ville jag vissa att jag inte bara satt och lyfte bidrag, utan gjorde något för att förbättra min situation. Därför berättade jag om studiecirkeln, säger Marcus Nyström.
Men handläggarna på A-kassan var inte imponerade. Enligt deras regelverk hade han studerat utan tillstånd. De frös hans ersättning och krävde tillbaka 34 595 kronor som han fått under våren.
- Jag förstod ingenting. Det kom som ett slag i magen och en kniv i ryggen samtidigt. De menar att jag inte har stått till arbetsmarknadens förfogande 24 timmar om dygnet och att studiecirkeln hindrade mig från att ta ett arbete. Det är bisarrt, det var ju ett jobb jag ville ha.
Lån och allmosor
Sedan juni lever Marcus Nyström utan ersättning.
- Jag lever på lån och allmosor. Jag har inte råd att göra något och har ständigt en stor klump i magen av oro. Jag straffas för okunskap och för att jag var ärlig nog, eller dum nog, att meddela A-kassan vad jag hade haft för mig.
Nu ska han överklaga handläggarnas beslut.
- Jag tänker inte ge mig. Jag kommer att fortsätta till länsrätt och kammarrätt om det behövs.
Jenny Åkerblom, tillförordnad chef på Folkuniversitetet i Norrköping, stödjer honom.
- Det är helt sjukt. Det handlar om totalt 36 timmar under hela våren och han blir återbetalningsskyldig för hela perioden. Man tror knappt att det är sant, säger hon.
<span class=Rub1>Det är skillnad på kurser och kurser
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Hade Marcus Nyström deltagit i en studiecirkel i drejning 2,5 timme i veckan hade det varit okej. Nu valde han engelska - och straffas.
- Jag förstår att det låter konstigt, men så är reglerna, säger Lollo Niclason på SEKO:s A-kassa.</B>
Enligt reglerna skulle Marcus Nyström anmält sitt deltagande i studiecirkeln till A-kassan innan han började.
- Nu gjorde han inte det och därför blir han återbetalningsskyldig. Arbetslöshetsförsäkringen är inte till för att finansiera studier. Det gäller även deltidsstudier, säger Lollo Niclason, biträdande föreståndare för SEKO:s A-kassa.
Deltagarna i studiecirkeln i engelska träffade vid 12 tillfällen under våren, totalt 36 timmar. På Folkuniversitet i Norrköping finns det andra kurser som tar upp lika mycket av deltagarnas tid, som till exempel bugg eller drejning.
Fel signaler
Men hade han valt att gå en sådan kurs hade han inte behövt anmäla det och hade inte krävts på
34 595 kronor.
- Nej, det är skillnad. Vi gör bedömningen att om man studerar ett språk då behöver man lägga ner tid på det utöver den tid som man spenderar i studiecirkeln. Det behöver man inte om man går en kurs i bugg eller drejning, säger Lollo Niclason.
<B>+ Hade han gått en kurs som han absolut inte hade hjälpt honom att få ett jobb hade det varit okej, men inte nu när han valde engelska?</B>
- Jag kan hålla med om det låter konstigt och sänder ut helt fel signaler till arbetslösa, men så är reglerna. Och tyvärr finns det en hel del underliga regler. Det är inte mycket vi på de enskilda A-kassorna kan göra.
Peter Schönefeld, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation, förstår kritiken, men menar samtidigt att A-kassorna ska vara strikta i sin regeltillämpning eftersom det annars finns en risk med att försäkringen utnyttjas för fel syften.
- I många fall handlar det om en bedömningsfråga. Det är därför det finns möjlighet att överklaga sådana här beslut till länsrätt och kammarrätt. Om han gör det kan han få rätt.
<B>+ Hans ersättning har frysts och han kan inte försörja sig. Så att han kanske får rätt senare är inte mycket till tröst nu?</B>
- Nej, jag förstår. Men ska man vara krass borde han uppgivit sina studier till A-kassan. Då hade han inte haft det här problemet. Även om informationen inte är solklar är det bättre att höra av sig en gång för mycket än en gång för lite.