Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Marcus Birro rörd av valet

År efter år har Marcus Birro hoppats att Tomas Tranströmer skulle få Nobelpriset.I år fick han äntligen jubla.- Jag är rörd, nästan intill tårar, att Tranströmer nu äntligen fått det här priset. Han har betytt allt för mig, genom alla dessa år har han varit en tröst att hålla i handen, säger Marcus Birro till Folkbladet.

Foto: SCANPIX

NORRKÖPING2011-10-07 03:00

Norrköpingsförfattaren Marcus Birro berättade för några år sedan att han varje år hoppas att Tomas Tranströmer ska få Nobelpriset.

- Kanske är chansen att han får det större nu med en ny ständig sekreterare som inte är personlig vän med honom, funderade han för tre år sedan.

Och Birro fick rätt.

Igår fick Marcus Birro gråta av glädje och lättnad när den ständige sekreteraren Peter Englund meddelade nyheten att Tomas Tranströmer får priset. I en jublande krönika efter tillkännagivandet skriver han: "Vi är rätt dåliga på att ta hand om våra hjältar i det här landet. Oftast inser vi deras betydelse först sedan de dött".

Marcus Birro förklarar att storheten ligger i att Tranströmer vägrar krångla till sin lyrik, utan går direkt mot hjärtat.

- Han är bergriplig och enkel, men aldrig banal, tydlig och kommunikativ. Han berör på ett direkt och omedelbart sätt, säger han till Folkbladet.

Tranströmer har haft stor betydelse för Marcus Birro på flera plan, som människa och författare. Ända sedan han gav ut sin första bok 1992 har Tranströmer varit en återkommande källa till inspiration. Och det förstår vi redan av titlarna på hans verk, där den tionde boken, sorgeboken "Svarta vykort", har lånat titeln från Tranströmers dikt.

- Han är i sig själv den främsta anledningen till varför jag också ville skriva dikter, säger Marcus Birro.

- Detta är en stor och lycklig dag på alla sätt för alla oss som lärt oss älska Tranströmer. Han är även folklig på ett värdigt och genuint sätt. Det här är fin dag för alla oss som gillar poesi och också en stor dag för alla svenskar.

Marcus Birro tillhör dem som har fått äran att träffa Tomas Tranströmer. Det skedde i SVT-programmet Mötet, vars programidé byggde på att de medverkande fick önska vem de helst av allt ville träffa. Marcus Birro ville samtala med idolen Tomas Tranströmer, men SVT hävdade att det var omöjligt. Tranströmer lever i sviterna efter en stroke och hade slutat låta sig filmas för tv. Men ett undantag gjordes.

Efteråt har Marcus Birro berättat att han var nervös så han darrade, men de båda fick ett fint samtal. Tv följde början av mötet, därefter fick Marcus Birro och Tomas Tranströmer tala om livet, kärleken, konsten och författarskapets vedermödor ifred.

Till Marcus Birros favoriter av Tomas Tranströmer hör Östersjöar, Dikter för levande och döda och Sorgegondolen.

Folkbladets Ulf Olsson om att Tomas Tranströmer får Nobelpriset:

- Äntligen! Det var helt rätt val. Jag känner mig glad idag! Han är något unikt som en poet alla kan läsa, enkel och kristallklar. Det han skriver ligger inte i formuleringarna, utan i diktens berättelse. Han är en budbärare snarare än en poet. Diktsamlingarna är få och tunna, de tar åratal att få färdiga, men de säger oerhört mycket. Man kan känna en bävan inför hans dikter, som är så oerhört träffande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om