Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mår bäst - det har de papper på

Är Österströms Rederi AB Norrköpings hälsosammaste företag?
Åtminstone är man det första företaget i Norrköping som blivit hälsodiplomerade av Korpen - för andra året i rad!
- Det känns mycket roligt att vi lyckades klara ännu ett år, eftersom det var svårare och mer omfattande det andra året, konstaterar Helene Bergqvist, en av eldsjälarna bakom diplomeringen.

Österströms Rederi AB blev först i Östergötland med att klara en hälsodiplomering för andra året i rad. Här ses delar av den aktiva personalen med eldsjälarna Fredrik "Kalle" Karlsson och Helene Bergqvist i förgrunden med diplomet från Korpen.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Österströms Rederi AB blev först i Östergötland med att klara en hälsodiplomering för andra året i rad. Här ses delar av den aktiva personalen med eldsjälarna Fredrik "Kalle" Karlsson och Helene Bergqvist i förgrunden med diplomet från Korpen. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-05-29 06:00
Hälsodiplomering handlar i grunden om att öka personalens välbefinnande, med ett aktivt hälsoarbete, som förhoppningsvis leder till mer nöjda medarbetare och även ökad lönsamhet för arbetsgivaren.
- Man hör så mycket om människor som blir långtidssjukskrivna, blir slutkörda och går in i väggen och vi hoppas förstås att vår hälsodiplomering i slutändan gör att vi blir friskare och starkare, säger Fredrik "Kalle" Karlsson, som också är med och leder hälsoarbetet på Österströms.
För att bli hälsodiplomerade måste man klara minst 18 av 24 kriterier och här är de 20 kriterier som Österströms klarade:
Ange syfte och mål, organisationsbeskrivning, hälso- och arbetsmiljöansvarig, budget för hälsoarbetet, handlingsplan, utvärderingsmodell, rökfri miljö, ansluten till företagshälsovård, kostrelaterad åtgärd, arbetsmiljöarbete, regelbundna medarbetarsamtal, hälsotester, utbildning för hälsotestarna, föreläsning med hälsotema, aktivt deltagande av chefer i hälsarbetet, subvention av regelbunden fysisk aktivitet, fysisk aktivitet på arbetstid, friskvårdsdag, personaldag och uppmuntran till fysisk aktivitet.
- Det krävs en hel del för att få en hälsodiplomering och man måste ha stöd från företagsledningen, vilket vi har, säger Helene Bergqvist. Vår VD Percy Österström motionerar själv och sprang nyligen Grabbhalvan och dessutom ställer företaget dels upp med 1.500 kronor per anställd och år, som vi får använda för motionsaktiviteter och dels får vi en timme arbetstid per vecka att motionera på.
- Den timmen, säger Kalle Karlsson, använder vi oftast till exempelvis en rejäl promenad, cykling, massage eller simning.
- Och det här med motionerandet och hälsosatsningen på företaget gör ju också mycket till sammanhållningen bland oss 30 anställda. Och som bonus får vi möjlighet att prova på olika spännande saker och bland annat har vi provat på curling och yoga.
Så här säger VD Percy Österström själv:
- Det är roligt att vi blir uppmärksammade på det här sättet, att bli först i Östergötland med att återigen bli hälsodiplomerade. Det är ett bevis på att vår satsning på friskvård är rätt.
Ansvariga Madeleine Wibeck på Korpen poängterar att hälsodiplomeringen för med sig många goda saker:
- Framför allt kan man räkna med färre sjukskrivningar och med tanke på vad sjukskrivningar kostar företagen, så kan man ju påstå att fler företag borde sats på hälsodiplomering av sin personal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!