Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mannen låg död i flera år: "Väldigt tragiskt"

I mitten av april hittades en man som tros ha legat död i sin lägenhet i närmare fyra år. Utredningen kring mannens död pågår allt jämt. "Vi försöker kartlägga mannens liv så gott vi kan", säger Eva Andersson, kriminalinspektör på Norrköpingspolisen.

"Vi har ett starkt skyddsnät i samhället i stort, men ändå kan något sådant här ändå inträffa. Kan vi minska risken för att det händer igen så är det så klart något vi önskar", säger Anton Hellström, vd på HSB Östra.

"Vi har ett starkt skyddsnät i samhället i stort, men ändå kan något sådant här ändå inträffa. Kan vi minska risken för att det händer igen så är det så klart något vi önskar", säger Anton Hellström, vd på HSB Östra.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-05-11 14:00

Det var vid ett rutinärende, en ventilationskontroll som görs var sjätte år på initiativ av hyresvärden, som man förstod att allt inte stod rätt till i lägenheten som ligger i Ljura. Polisen tillkallades och mannens kvarlevor hittades. Exakt hur länge mannen har legat död kan polisen i nuläget inte svara på, men det kan vara så länge som fyra år.

– Vi är inte klara med utredningen och den slutgiltiga obduktionsrapporten är heller inte färdig. Men att han har legat död länge är helt klart, om man tittar på hur det ser ut med postgång och sådana saker, säger Eva Andersson.

– I vissa fall får man aldrig helt klart för sig vad den här personen har dött av.

Hur vanligt är det att någon ligger död så länge innan den hittas?

– Det är ändå ganska ovanligt att man ligger så länge innan någon upptäcker det, men det är några fall per år i Sverige skulle jag säga. I dagens samhälle är det mycket som är digitaliserat, som autogiro och så vidare, och har man inga anhöriga så kan det ta tid. En del lever ett ensamt liv, och som väljer det, och då kan det tyvärr bli så här.

Några nära anhöriga hade mannen inte och nu försöker polisen att kartlägga mannens liv, bland annat genom kontakt med vården och att söka efter anhöriga. I det arbetet har de hjälp av kommunens socialtjänst, som också fattar beslut om en provisorisk dödsboförvaltning. 

Anton Hellberg är vd på HSB Östra som är hyresvärd i huset där mannen bodde. Han berättar att de inte på något sätt annat oråd.

– Det är framför allt en väldigt tragisk händelse och vi hade ingen indikation på att något inte var som det skulle. Det fanns inget att reagera på, säger han.

– Det är klart att får vi inga inbetalningar på våra avier så reagerat vi på något sätt, men vi hade inte skäl att göra det i det här fallet. Många erbjuder ju autogiro och det gör vi med.

När en människa ligger död så länge, uppstår ingen lukt i trappuppgången?

– Det är också en grej som vi funderat över så klart, men i det här fallet har ingen reagerat. Normalt sett får vi in störningsanmälningar om det är dålig lukt i trappuppgångar och det var inte fallet här. Det var heller inget som våra fastighetsskötare reagerat på.

Det är ovanligt att människor dör i sitt hem utan att det upptäcks, och ännu mer ovanligt att en person blir liggande så länge som i det här fallet. Men i och med digitaliseringen i samhället har det blivit möjligt att leva sitt liv i princip utan att träffa andra människor.

Tror du att händelser som den här kan bli vanligare i framtiden? 

– När inte de tekniska möjligheter fanns hade det ju varit en indikation till oss att det inte stod rätt till. Det här är något som styrelsen uppmärksammat och vill titta vidare på. Vad finns det för möjligheter att stötta och identifiera de som lever i ensamhet och i social utsatthet? 

– Mer och mer går med automatik i samhället och med det finns det väl en förhöjd risk, säger Anton Hellström.

Vad de som hyresvärd skulle kunna göra är för tidigt för honom att svara på.

– Vi har ett starkt skyddsnät i samhället i stort, men ändå kan något sådant här ändå inträffa. Kan vi minska risken för att det händer igen så är det så klart något vi önskar. Vi vill vara en ansvarstagande samhällsaktör, men exakt hur det skulle se ut vet jag inte. 

Detta har hänt

Den 12 april hittas en 86-årig man död i sin bostad i Ljura. Han har inga anhöriga och ingen har misstänkt att något inte stått rätt till.

Enligt polisen har mannen legat död i flera år, kanske så länge som fyra. Obduktionsrapporten och polisutredningen är ännu inte klar. Polisen och socialtjänsten söker nu efter anhöriga.

Att en människa ligger död så länge innan den hittas är ovanligt, det sker några sådan fall per år i Sverige. Att en person ligger död i några månader är vanligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!