Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Manifestation mot högerextremism

Åtta år har gått sedan terrorattacken på Utöya. Under måndagskvällen anordnades en manifestation för att hedra offren och för att belysa högerextremismen i samhället.




Under måndagseftermiddagen hölls en manifestation för att hedra offren vid attentatet på Utöya.

Under måndagseftermiddagen hölls en manifestation för att hedra offren vid attentatet på Utöya.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2019-07-22 19:00

Det var den 22 juli år 2011 som grannlandet skakades av terrordådet. Ett 70-tal personer miste livet i attentatet, som dels riktade sig mot regeringskvarteret i Oslo och dels mot norska Arbeiderpartiets ungdomsförbunds årliga sommarläger. SSU i Norrköping har hållit i en manifestation på årsdagen varje år sedan attentatet. Årets manifestation hölls i Hörsalsparken under måndagskvällen.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att hålla i den här manifestationen. Det handlar om personer som tyckte likadant som oss och som slogs för samma saker. Vi måste fortsätta den antirasistiska och feministiska kampen, det är vad de skulle ha velat, säger Patrick Bannon, ordförande i SSU i Norrköping.

– Med manifestationen vill vi visa att vi finns där för varandra och att vi fortsätter markera mot de här högerextremistiska tankarna och visar vad det kan innebära om de fortsätter växa.

Enligt Patrick Bannon är många fortfarande väldigt illa berörda av terrorattacken.

– Folk känner av det här fortfarande, medlemmar i SSU och andra med anknytning till det som hänt. Det går aldrig riktigt att släppa, säger Patrick Bannon.

Under kvällen pratade bland annat SSU i Norrköpings tidigare ordförande Alexander Winge om regeringens föreslagna förbud mot rasistiska och nazistiska organisationer. Enligt Patrick Bannon är det viktigt att belysa extremismens utbrednad i samhället och vad den kan leda till.

– Förbudet är ett steg i rätt riktning. Högerextremismen visar sig tydligt på olika plan i samhället. Ibland visar det sig genom flaggor och loggor på gatorna, ibland sitter de som politiker i riksdagen och har kostym på sig. Det är läskigt att man även i politiken pratar om att få bort vissa människor från samhället, säger Patrick Bannon.

Bannon menar också att högerextremismen är tydlig just i Norrköping.

– För bara ett år sedan såg jag NMR (Nordiska motståndsrörelsen, redaktionens anmärkning) marschera på gatorna utanför mitt jobb och vi får ofta mail och telefonsamtal från människor som försöker motarbeta det vi gör. Det är viktigt att vi finns här i dag och markerar mot extremismen, säger Patrick Bannon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om