Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Manifestation för jobben

NORRKÖPING
I alla nordiska hamnar stannade arbetet mellan klockan 13 och 15 på tisdagen.
På en truck i Pampushamnen satt Uno Adell och läste Folkbladet under uppehållet.
- Vi är rädda att de tar jobbet från oss.

Arbetet stod stilla i Norrköpings hamn under två timmar på tisdagen. Bland  strejkande hamnarbetare i Pampus står regionala skyddsombudet Bo Fredriksson i förgrunden. Hamnarbetarna i hela Europa vänder sig mot ett förslag till EU-direktiv om ökad konkurrens i hamnarna.
FOTO: JANNE FORSBY

Arbetet stod stilla i Norrköpings hamn under två timmar på tisdagen. Bland strejkande hamnarbetare i Pampus står regionala skyddsombudet Bo Fredriksson i förgrunden. Hamnarbetarna i hela Europa vänder sig mot ett förslag till EU-direktiv om ökad konkurrens i hamnarna. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-09-26 00:00
Hamnarbetare i hela Europa protesterade mot ett förslag till EU-direktiv på tisdagen.
Direktivet vill ha konkurrens mellan olika företag i hamnarna. Besättningen på båtarna eller andra företag ska kunna gå in för att lasta och lossa.
Europeiska transportfederationen genomförde aktionen genom arbetsstopp under två timmar i hamnarna. I Norden hade Transport och motsvarande organisationer i övriga länder enats om mitt på dagen. I andra länder inom EU kan manifestationen vara på morgon eller kväll.

<b>Utbildning</b>
Hamnarbetareförbundet med ett 30-tal medlemmar i Norrköping har hakat på aktionen. Transport har ett 90-tal medlemmar.
- Vi ska dela ut ett papper om vad förslaget till direktiv innebär, säger ombudsman Arne Fransson i Transport. Sedan ska medlemmarna diskutera saken under de två timmarna.
- Vi ser uppehållet som en form av utbildning. Vi har så svårt att träffas. Det är alltid någon som arbetar och vi är spridda inom stora områden. Här får vi en chans att träffas.
Fast från arbetsgivaren Sveriges hamn och stuveriförbund har utgått en rekommendation att lön ska dras av för de två timmarna.
- Vi får väl se hur det blir, säger Fransson. Rätt många tar nog ett par extratimmar på kvällen för att hinna med.
- Vi måste nog ta ut ett par timmar övertid av en del jobbare, säger driftchefen Rolf Söderheilm i Norrköpings hamn. Nu hade vi tur att aktionen kom i dag. Vi har inte så många fartyg inne, på onsdagen skulle en strejk ha slagit hårdare. Då har vi fler båtar inne.
Nu fanns ett par fartyg i Pampus, ett vid Öhmanskajen och ett vid Odal under tiden för aktionen.

<b>Direktivet</b>
- Vi har lämnat informationen men det är svårt att få igång en riktig debatt, säger regionala skyddsombudet Bo Fredriksson. Ämnet är så svårt och det är inte lätt att begripa allt.
I korthet säger förslaget till direktiv att i alla hamnar med mer än tre miljoner ton gods i årsomsättning eller 300 000 passagerare per år skall verksamheten skötas av flera av varandra oberoende aktörer inom varje hanteringsområde.
Norrköpings hamn hanterar uppåt fem miljoner ton gods om året.
I en annan del av direktivet står att leverantör av hamntjänster har rätt att välja den personal som ska anställas.

<b>Risker</b>
- Det skulle innebära att den som är hamnarbetare i dag kanske inte är det i morgon, säger Fransson.
- Här i hamnen är vi mest rädda för att fartyg ska öka på besättningen med folk från något låglöneland för att själva sköta lossning och lassning, säger Bo Fredriksson. Jag hoppas verkligen att manifestationen ska ha någon verkan och få EU-gubbarna att inse att de håller på med något tokigt.
- En annan risk är att ett rederi skickar hit ett antal gubbar från till exempel Östeuropa på natten, funderar Adell. När vi kommer hit på morgonen har de tagit över våra jobb och vi har bara att gå hem.
Fredriksson påpekar att det också är en arbetsmiljöfråga. Riskerna för olyckor skulle öka påtagligt med ovan arbetskraft.
Norrköpings hamn har senare rustats upp ordentligt och ligger i främsta ledet bland Sveriges hamnar då det gäller kranar och truckar.
- Strukturen skulle helt slås sönder med fler aktörer, menar Fredriksson. Det kan gå i storhamnar som exempelvis Rotterdam men absolut inte i våra svenska hamnar.

<b>Påtryckningar</b>
I Hamnarbetareförbundets informationsblad till medlemmarna om strejk heter det:
"Den rådande situationen i svenska hamnar med stuveri/hamnbolag i varje hamn har under många år ifrågasatts av särintressen som redare och vissa varuägare- främst skogsindustrin. Konkurrensverket har svarat att det rådande förhållandet är något som man inte kan åtgärda eftersom det upprätthålls av de fackliga organisationerna Transportarbetareförbundet och Hamnarbetareförbundet."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om