Många utryckningar för automatlarm
Första halvan av lördagsdygnet fick Räddningstjänsten i Östra Götaland rycka ut på sex felaktiga automatlarm i Norrköping. Innan helgen var över hade det kommit nästa lika många till. - Varje gång vi rycker ut och kör med blåljus i trafiken hotas både allmänheten och personalen, säger inre ledningsbefälet Lennart Månsson.
Det har varit kallare än 20 minusgrader på många håll i länet och kylan ställer till det för många automatlarm, särskilt de som sitter på kallvindar. De två vanligaste orsakerna som utlöser automatlarm är annars fukt eller att det kommit smuts i detektorerna. Vart femte år ska detektorerna bytas ut. Men enligt Lennart Månsson slarvas det med den saken på många ställen. Om det är sånt slarv som ligger bakom utryckningen så kostar det. - I de fall där någon inte har skött sitt automatlarm, och vi har avtal med vederbörande. Så äger vi rätt att debiterar för felaktigt larm. - Sedan vi började med det att göra det, för några år sedan, har det faktiskt blivit mycket bättre. I Norrköpings kommun ligger den kostnaden på 3 900 kronor. - Det är en av de billigare kommunerna, i Stockholm kostar runt 10 000. - Men vår chef brukar säga att det är pengar som vi egentligen helst inte vill få in. För vi vill inte behöva åka på felaktiga larm över huvudtaget. Oaktsamhet
När privatpersoner av misstag råkar göra så att brandförsvaret får rycka ut, så kostar det däremot ingenting. Under lördagen var en brandvarnare som tjöt i en lägenhet på Norra Promenaden. Grannarna blev oroliga när ingen öppnade dörren och de larmade då SOS. Det var rök från eldstaden som utlöst brandvarnaren. - När man eldat ska man inte lämna hemmet så länge det glöder. - Det var ett misstag, men det är ju också för medborgarna som vi finns till. Så det vore konstigt om vi skulle ta betalt för sånt. - Men om någon tänder på medvetet så tar samhället igen det. Men det är på annat håll, efter rättegång och genom böter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!