Många upphandlade Attendo mot sin egen politiska vilja
Upphandlingens regler styrde. Därför kände sig flera partier, till och med mot sin vilja, tvingade att rösta för Attendo Cares övertagande av Södergården. - Men vi mådde inte bra, sa Margaretha Ericsson (kd) i kommunfullmäktige på måndagen. - Flera partigrupper förde diskussioner om att det här inte kändes bra, sa kommunalrådet Rita Eklund (s).
Och har man gett sig i leken så får man leken tåla, offentlig upphandling styrs av lag.
- Har man en gång börjat upphandla så måste man fortsätta, sa Herlog Gustavsson (s). Man måste följa kriterierna. Nämnden har gjort helt rätt.
Fast, framgick det också, beställningen görs ju ändå av kommunen själv. Vård- och omsorgsnämnden har själv formulerat kriterierna, liksom hur de skulle poängsättas.
Liten marginal
När svaren på förfrågningsunderlaget kom in visade det sig, att Attendo Care vunnit med minsta tänkbara marginal, 0,05 poäng. Man fann sig då i vård- och omsorgsnämnden tvingad att följa detta.
Margaretha Ericsson (kd) var en av dem, som såg något problematiskt i det här.
- Jag skulle inte ha velat ta det här beslutet. Men vi informerades om att annars skulle bara Attendo överklaga, och kommunen hade fått skadeståndskostnader också. Det framkom också, att Södergården inte hade någon kvalitetsuppföljning.
Rita Eklund hade funderingar kring själva upphandlingsförfarandet:
- Inget fel har gjorts i det här fallet. Men offentligt upphandling är ett trubbigt verktyg, som inte ger något utrymme för smidighet. Men kan verkligen fråga sig, om vi ska upphandla allt.
Protesterade
Fyrklövern, som drivit Södergårdens äldreboende på entrepenad de senaste åren, anses ha skött detta mycket bra. Personal och boende protesterade också högljutt, när vård- och omsorgsnämnden - i enlighet med sin upphandlingsgrupps utlåtande - lät Södergården gå över till vårdjätten Attendo Care, som ställt till med skandaler på några håll i landet.
Diskussion visade på, hur avlövat fullmäktige egentligen blivit på makt och inflytande. Den här frågan ägs ju av vård- och omsorgsnämnden, och vad det handlade om i fullmäktige var enbart en interpellation av Charles Pylad (m) om hur saken skötts.
Enligt Rodi Ailert (v) finns problematiken invävd i den offentliga upphandlingen som sådan:
- Fallet med Södergården sätter fokus på privatiseringens avarter. Utvecklingen blir den, att de stora äter upp de små. De stora kan skaffa de bästa konsulterna, de lär sig hur man ska få höga poäng. När det kommer till andra eller tredje upphandlingen så har de små företagen slagits ut. Bara de stora finns kvar, och då kan de höja priserna.
Poängsystem
Även för moderaterna visar exempel som Södergården på en problematik. Oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m) pekade på att Norrköpings kommun vid upphandling tillämpar ett poängsystem,som han själv tidigare ställt sig något kritisk till.
-Verksamheten ska ju vara för de boende och anhöriga, och därför måste man kanske fundera på andra modeller, sa Rundgren.
Attendo Care var också något billigare än Fyrklövern, dock fanns olika bud om hurpass mycket.
Tog en timme
Uppe på dagordningen var också den moderata partimotionen, enligt vilken ansvaret för det finansiella stödet till regionala kulturinstitutioner ska föras över till Östsam. En skatteväxling bör ske mellan landstinget och kommunerna. Konkret föreslås Symfoniorkestern få en finansiering liknande Östgötateaterns, vilket skulle vara en stor lindring för Norrköpings kommun.
Av någon anledning tog det en hel timme att få även socialdemokraterna att stödja m-motionens andra att-sats om att "uttala sitt stöd för en regional finansiering via Östsam av de regionala kulturinstitutionerna", medan alla övriga partier utan prut stödde den. Denna regionalisering har ju också varit som ett mantra i Norrköping i flera års tid nu.
M-förslag avvisades
Däremot avvisades moderaternas mer konkreta förslag, med motiveringen av Östsam tillsatt en arbetsgrupp för frågan och att saken då bör hänskjutas till denna.
Måndagar den veckodag, som kommunfullmäktige ska mötas på i fortsättningen. Bytet från torsdag till måndag innebär en samordning på länsplanet.
Någon timme ägnades åt en hearing om kulturen, annars var det mest interpellationer och motioner. En hel del tid ägnades också åt slutrapporten från ombyggnaden av Ringdansen, redan återgiven i Folkbladet.
Det var få beslutsärenden på sammanträdet. Inte desto mindre pågick diskussionerna fortfarande för fullt vid Folkbladets pressläggning. Flera frågor återstod då fortfarande på dagordningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!