Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Många tror att det är en a la carte-restaurang"

Nu föreslås stramare riktlinjer för de som av olika anledningar, som inte har med allergier eller sjukdom att göra, vill ha specialkost. "Många tror att skolmatsalen är en a la carte-restaurang, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd.

Nu föreslås det bli stramare riktlinjer för de som an andra skäl än sjukdomar och allergier vill ha specialkost.

Nu föreslås det bli stramare riktlinjer för de som an andra skäl än sjukdomar och allergier vill ha specialkost.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Norrköping2021-09-04 12:00

Kommun har sedan 2013 en riktlinje för kommunens kostverksamhet och nu är det dags att uppdatera den. Ett tjänstemannaförslag har behandlats i flera nämnder och ska snart vidare till fullmäktige. Den stora skillnaden i riktlinjerna gäller möjligheten att välja bort råvaror av religiösa eller andra skäl. 

– Är det så att man inte äter fläskkött så ersätts inte det med nötkött utan man får ta av det vegetariska, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd.

Ett skäl till förändringen är att de olika önskemålen är kostnadsdrivande. 

– Många tror att skolmatsalen är en a la carte-restaurang, och det är inte riktigt så. Det är det här vi vill stävja, det har burit iväg till alldeles för mycket med olika önskemål. Om man har sjukliga besvär är det en helt annan sak, säger Karin Jonsson.

I en motion från Moderaterna i början av 2019 framförs samma åsikt. Allt fler föräldrar kräver specialkost utan att det är medicinskt motiverat, samtidigt som kostnaden för specialkost kan vara upp till fyra gånger högre än den ordinarie kosten, står det bland annat. Ingrid Cassel (M) ledamot i utbildningsnämnden, är nöjd med förändringen som nu föreslås.

– Vi tycker att det är jättebra att det har kommit in ett vegetariskt alternativ så att fler kan välja det utan någon dramatik. Sen när det gäller specialkost av medicinska skäl, då ska man ha ett läkarintyg tycker vi, säger hon.

Där har dock majoriteten en annan inställning.

– Vi anser inte att det behöver vara just ett läkarintyg utan det kan vara skolsköterska eller sjuksköterska som har koll på de här grejerna, säger Karin Jonsson. 

En annan fråga som vållat debatt är ett förslag om striktare riktlinjer för vad som ska finnas i skolkafeteriorna. Formuleringen i förslaget var att det inte skulle säljas produkter som innehåller tomma kalorier, exempelvis bullar, godis, läsk och glass.

– Om man har en lokal entreprenör som sköter den funktionen på en enhet då kan inte kommunen bestämma vad de ska ha för sortiment, säger Ingrid Cassel.

Hon yrkade på en ändring och fick med sig utbildningsnämnden. Även Karin Jonsson tycker att det är bra. Nu står det i stället att "Utbudet i skolcafeterior främjar möjligheten till bra val".

– Vi vill ha en mer positiv skrivning och inte gå in på förbud, säger Karin Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!