Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många söker upprättelse

Nu jobbar arkivarie Monica Eriksson för högtryck för att ta fram de akter som rör fosterhemsplacerade barn. Människor ringer från hela Sverige och det är flera veckors väntetid innan man får sitt material.

Nere i rådhusets källare förvaras de handlingar som rör barnavårdsärenden. De finns i barnavårds- och socialnämndens akter. En sådan här volym, som arkivarie Monica Eriksson visar, kan innehålla flera akter som endast rör ett barn. Foto: Anita Kjellberg

Nere i rådhusets källare förvaras de handlingar som rör barnavårdsärenden. De finns i barnavårds- och socialnämndens akter. En sådan här volym, som arkivarie Monica Eriksson visar, kan innehålla flera akter som endast rör ett barn. Foto: Anita Kjellberg

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2011-03-16 03:00

- Normalt sett brukar vi ha ett 70-tal förfrågningar per år. Men fram till den här veckan har vi redan haft ett 40-tal förfrågningar. Det berättar Monica Eriksson, på Norrköpings stadsarkiv.

Hon arbetar ensam med dessa uppgifter och sedan Upprättelseutredningen den 10 februari presenterades, med förslag om ersättning till barn som har varit placerade på institution eller i fosterhem före 1980, så har trycket ökat så mycket, att Monica Eriksson har fått lägga sina andra arbetsuppgifter åt sidan.

Finns i källaren
Hon arbetar med ett mycket omfattande material, barnavårds- och socialnämndens akter, som främst förvaras i rum tre och tolv i källaren på rådhuset.

Förutom att hitta rätt handlingar, som Monica Eriksson får fram genom att söka i flera olika register, med hjälp av den sökandes namn och personnummer eller av föräldrarnas namn och personnummer, så tar sekretessbedömningen mycket tid, berättar Monica Eriksson.

- Man har rätt att ta del av uppgifter som rör en själv och dokument som är äldre än 70 år finns det i regel ingen sekretess för. Man kan också få ett medgivande från en person och kan genom detta också söka uppgifter för sina föräldrars eller en släktings räkning, säger Monica Eriksson.

Alla handlingar granskas av Monica, före utlämnandet. Uppgifter som rör ännu levande personer, tas bort ur dokumenten. Monica gör detta, genom att stryka uppgifterna på de kopior, som lämnas ut när bedömningen är gjord.

Olika ärenden tar olika långt tid. Vissa barn har bara en till två akter medan andra barn kan ha upp till fem akter. När det är så många handlingar inblandade kan det ta en vecka att göra en bedömning av ett enskilt fall. Ett annat fall omfattar kanske bara några sidor och går på tio minuter, berättar Monica Eriksson.

- Det förekommer ofta fler handlingar om det har varit problem kring barnet och när polisen har varit inblandad, säger hon.

Subjektiva omdömen
Enligt Monica Eriksson är det här en värld tolkad genom socialtjänstens ögon, med dokument som genomsyras av subjektiva omdömen och där barnen mycket sällan kommer till tals. Ibland förekommer det någon vuxen i barnets omgivning som har tagit dess parti, genom att anmäla missförhållanden och övergrepp.

Det positiva för barn som har varit skrivna i Norrköpings kommun eller tillhörande kranskommuner (den här indelningen togs bort 1971) och som nu är vuxna, är att alla handlingar har sparats.

- Norrköpings kommun är en intensivdatakommun och därför sparas alla handlingar som rör socialtjänsten. Så är det inte i alla kommuner, där man har gjort utgallringar, säger Monica Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om