Många smiter från sjukvårdsavgiften
NORRKÖPINGLandstinget i Östergötland förlorade 3,9 miljoner kronor i obetalda patientavgifter år 2000. Det är 3,6 procent av de totala avgifterna på 108,3 miljoner kronor.
De obetalda sjukvårdsräkningarna gäller öppen och sluten vård, dock inte tandvård. Med obetalda avgifter menas belopp landstinget inte räknar med att få in.
För förra året är inte obetalda avgifter kartlagda ännu.
- Om man kommer in akut och inte har pengar med sig får man en faktura och ett inbetalningskort med sig hem, säger Lennart Schilling på landstingets kansli i Linköping. Det är ingen stor faktura med beloppet på utan en liten remsa plus inbetalningskortet. Det är lätt att glömma bort, det rör sig om ganska små belopp.
- Inom sjukvården tar vi emot alla personer som är i behov av akut vård. Vi kan inte neka dem vi vet inte kan eller inte vill betala. Detta kan ske inom tandvården. Men de som vill betala och helt enkelt glömt avgiften brukar betala då de får en påminnelse.
Om patienterna har dålig ekonomi brukar de komma överens med vårdgivaren om en avbetalningsplan.
<b>Bland yngre</b>
Förlusterna kommer från patienter som inte alls vill betala.
- Riksförsäkringsverket har tidigare undersökt vem som inte betalar på Apoteken, omtalar Schilling. Det visar sig att smitarna mest finns bland yrkesarbetande mellan 25 och 50 år. Innan systemet med avbetalningar av läkemedel infördes trodde man att de äldre med höga läkemedelskostnader och dåliga inkomster skulle missa betalningar. Men den gruppen betalar i allmänhet kontant och vill inte ha några skulder.
- Utan att vi undersökt närmare tror jag förhållandet är det samma inom sjukvården. De som inte betalar finns i yngre åldersgrupper. De har ibland en uppfattning att de betalat genom skatten och därför vägrar betala ytterligare vårdavgifter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!