Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många skogsbränder i Norrköping år 2020

Låg bland de tre mest drabbade kommunerna i hela Sverige i fjol.

Norrköping i topp av Östgötakommunerna.

Norrköping i topp av Östgötakommunerna.

Foto: MSB

Norrköping2021-07-20 19:00

Norrköping är en av de kommuner i Sverige som drabbats hårdast av skogsbränder i fjol. Tillsammans med Södertälje och Haninge hör Norrköping till kommunerna med flest rapporterade bränder under fjolåret.

Och jämfört med Linköping var Norrköping mycket värre drabbat av skogsbränder 2020. Medan Norrköping ryckte ut på nästan 60 bränder i fjol blev det drygt 20 för Linköping.

– Och den skillnaden mellan städerna har jag ingen vettig förklaring till, säger Morgan Wass hos Räddningstjänsten i Östergötland. Det är nog mest en slump att det blev så stor skillnad i fjol.

I Söderköping noterades nästan 20 skogsbränder under 2020 medan Finspång noterades för fyra.

Närmare 50 procent av skogsbränderna 2020 startade enligt Räddningstjänstens bedömning på grund av det mänskliga beteendet.

– Vi kan utifrån statistiken se att den vanligaste orsaken till skogsbränder är det mänskliga beteendet. Det kan exempelvis vara att man inte släckt en eld ordentligt efter sig eller att man eldat på en plats nära torr vegetation, säger Stefan Andersson på MSB:s enhet för naturolyckor och beslutsstödsystem.

Camilla Asp, vikarierande generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skriver på sin hemsida:

– Inför sommaren 2020 stärktes beredskapen för att bekämpa skogs- och gräsbränder i Sverige, bland annat genom luftburet stöd med mindre skopande flygplan.

– Myndigheten har under året fortsatt arbeta tillsammans med Försvarsmakten för en sammanhållen planering av totalförsvaret. Det pågår utvecklingsarbete tillsammans med frivilligorganisationerna och steg har tagits för att involvera näringslivet i planeringsarbetet.

Räddningstjänsterna i Sverige ryckte ut till 2 600 insatser mot skogsbränder i fjol. Det innebär i alla fall att antalet skogsbränder fortsätter minska i Sverige, då det var 2 753 skogsbränder år 2019 och hela 4 451 år 2018.

På myndighetens hemsida kan man också få en hel del råd, för att förhindra skogsbränder:

Håll koll på brandrisken och om det råder eldningsförbud – Ta hjälp av appen Brandrisk ute – mer information om eldningsförbud finner du på kommunens eller länsstyrelsens webbplats.

Är brandrisken hög? Välj andra alternativ till att elda eller grilla.

Välj en säker plats om du tänkt elda – en fast grillplats eller ett underlag av grus eller sand.

Elda inte om det blåser mycket.

Se till att det finns vatten att släcka med – och se till att släcka ordentligt efter dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!