Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medvetna om höjd terrornivå – men litar på säkerheten

De flesta är medvetna om den förhöjda terrorhotsnivån, men det stoppar dem inte från att gå ut på Augustifesten. "Man är lite mer vaksam", säger Sara Axelsson som besökte marknaden med sin familj.

Sara Axelsson och Gunay Ismailof köper en flygande enhörning till dottern Enya (ej med på bild). De har reflekterat över säkerhetsläget men känner sig ändå relativt trygga.

Sara Axelsson och Gunay Ismailof köper en flygande enhörning till dottern Enya (ej med på bild). De har reflekterat över säkerhetsläget men känner sig ändå relativt trygga.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-08-18 16:00

Under torsdagen kom beskedet att terrorhotsnivån mot Sverige höjs från en trea till fyra på en femgradig skala. Det är den senaste tidens koranbränningar, och de kraftiga reaktionerna på det, som gjort att säkerhetsläget försämrats. Firandet av ett eventuellt brons i fotbolls-VM har ställts in i Stockholm, men i Norrköping pågår Augustifesten med full styrka.

Har ni satt in några särskilda åtgärder på grund av höjningen av terrorhotsnivån?

– Läget som råder har egentligen pågått ganska länge, det är ingen stor skillnad mot tidigare. Vi har tagit in all information som finns och gjort en bedömning av vad vi behöver göra inför Augustifesten. Men sen har antalet ordningsvakter och poliser ökat med tanke på omvärldsläget, säger Richard Tjernström, säkerhetsdirektör på Norrköpings kommun.

Behöver Norrköpingsborna vara oroliga när de går ut på Augustifesten?

– Nej, jag tycker inte man ska vara orolig. Men man ska följa offentliga myndigheters rapportering och öka vaksamheten. Ser man något avvikande ska man kommunicera det med en ordningsvakt eller polis. Men man ska inte vara rädd. Att fortsätta leva som vanligt är budskapet.

Sara Axelsson och Gunay Ismailof, som just har köpt en stor enhörningsballong till dottern Enya, har dock funderat över säkerhetsläget innan de gav sig ut i folkvimlet.

– Man tar en lite större risk, men vi får lita att de har höjt säkerheten, säger Gunay.

– Jag tycker att man ser att det är fler poliser och ordningsvakter ute, i alla fall på Rix FM-festivalen igår, säger Sara.

Även Viktoria Andersson, som letar efter något kul att köpa till sin son, reflekterade över säkerheten.

– Det är därför vi är här nu på dagen, då är det inte lika mycket folk som på kvällen, säger hon.

I ett av oststånden står Zackaria Lazar och gör affärer. Han har inte alls tänkt på att det skulle kunna vara en risk att jobba på marknaden.

– Helt ärligt, jag har inte tänkt på det alls. Jag är från Stockholm och där vet man ju att det är värre, här känner jag mig rätt trygg, säger han.

Ferry är en av alla marknadsbesökare som passar på att smaska i sig en churros med choklad och mjukglass. Hon tänker inte låta terrorhotet begränsa henne under Augustifesten.

– Jag ska fortsätta vara ute och äta god mat och träffa folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!