Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många larm till nyinrättad tjänst för krishantering

Sen i början av sommaren har kommunen en Tib, tjänsteman i beredskap, som ska initiera arbetet vid särskilda händelser som påverkar kommuninvånarna. Vuk Vujovic är en av de som innehar rollen, och som väcktes när larmet gick om sprängdådet på Slottsgatan.

"I vissa fall kan det gå veckor mellan att någon ringer. Vi behöver inte vara aktiva konstant, tack och lov händer sådana händelser så ofta" säger Vuk Vujovic, säkerhetsstrateg och Tib, tjänsteman i beredskap.

"I vissa fall kan det gå veckor mellan att någon ringer. Vi behöver inte vara aktiva konstant, tack och lov händer sådana händelser så ofta" säger Vuk Vujovic, säkerhetsstrateg och Tib, tjänsteman i beredskap.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-08-01 15:00

De allra flesta kommuner har en tjänsteman i beredskap, men hur organisationen ser ut är olika. I Norrköping gick tidigare alla larm om kriser och olyckor som berör kommunen direkt till säkerhetschefen, som sen informerade andra berörda. Sen en tid tillbaka har Norrköpings kommun ändrat organisationen så att flera personer delar på uppgiften. 

– Tib är en väg in till kommunen från räddningstjänsten och polisen så att inkommande larm som berör eller kan beröra kommunens invånare tas omhand dygnet runt. På det här sättet skapar vi mer robusthet och motståndskraft, säger Vuk Vujovic.

Det är idag runt åtta anställda som delar på tjänsten och det är personer knutna till säkerhetsavdelningen. 

Det dröjde inte länge förrän den nya tjänsten kom till användning. I början av sommaren var det flera skogsbränder som räddningstjänsten larmade kommunen om, men givetvis var förra veckan extraordinär då skjutningar och sprängningar inträffade slag i slag. På torsdagen väcktes Vuk Vujovic vid halv fyra på morgonen, efter den kraftiga explosionen i en fastighet på Slottsgatan.

– Händelserna har ju tack och lov inte resulterat i några personskador, vilket har gjort hanteringen lite lättare. Det hade varit annorlunda om det eskalerat till det. När jag blev väckt var jag väl inte den piggaste, men det ger ju också ett adrenalinpåslag. Jag kontaktade berörda aktörer, de som ska hantera sådana händelser, säger han.

Den som behöver bli informerad om vad som hänt är ofta kommundirektören och ibland direktörer för andra avdelningar. I det här fallet kontaktades även direktören för vård och omsorg, då ett LSS-boende låg inom det avspärrade området.

– Jag kontaktade även boendet om de behövde något stöd, och under dagen kontaktades utbildningskontoret för att de skulle kolla hur det är med de barn som bor i området.

– Alla direktörer är väldigt måna om att bli kontaktade, även om det är mitt i natten. De vill vara involverade och jag tror att vi alla känner ett stort engagemang och ansvar för att göra det bästa vi kan för att invånarna ska känna sig säkra och trygga i vår stad.

Hur skulle du summera hur Tib har fungerat?

– Det har fungerat väldigt bra. Vi har fått en bredd och ökat kompetensen hos flera, och då ökar vi vår gemensamma förmåga att agera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!