Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Många lärare har det väldigt tungt"

- Nu har verkligheten hunnit ifatt ute på grundskolorna. Många lärare har det väldigt tungt, säger Eva Hedberg, huvudskyddsombud i Lärarnas Riksförbund (LR).
Från båda lärarfackens sida pekas på, hur resurserna för elever med behov av särskilt stöd har minskat.
- Här är skollagen klar och tydlig. Men de eleverna får nu inte alltid det stöd som de ska ha.

NORRKÖPING2005-10-28 06:00
Som framgått har till detta läsår 170 tjänster tagits bort i Norrköpings grundskolor, därav ca 50 som lärare. Som svar på kritiken har kommunalrådet Li Teske då hävdat, att kommunen i själva verket satsar mer på skolan än tidigare. Elevkullarna minskar nämligen kraftigt. Men lärarfacken har alltsedan i våras uttryckt starka farhågor.
Och hur blev det egentligen? Lärarförbundets ordförande Inga Lill Eriksson:
- Det känns inte alls kul att nu kunna säga att vad var det vi sa. Men nu börjar det allt tydligare komma fram, hur tufft det verkligen blev.
Annars prisades ju skolstarten, alla ansåg att den gick bättre än man någonsin vågat tro. Uppenbarligen var den också så väl planerad och genomförd, som någon kunde begära. Men nu tränger realiteterna allt mer handfast på.

Ingen riktig överblick
Någon riktig överblick är det väl ingen som har, det är också mycket olika hur de ekonomiska förutsättningarna har ändrats för olika skolor. Det finns ju skolor, där det hela uppges gå ganska så bra. Men illavarslande nog växer nu larmsignalerna från olika håll kraftigt.
På ett antal skolor har man blivit färre personal, men utan motsvarande minskning av elevantalet. Följden har blivit större klasser, med allt vad det innebär.
- Den här terminen märks det ovanligt tidigt, hur jobbigt det är, säger LR:s Eva Hedberg. Annars brukar våra medlemmar klara sig fram till höstlovet. Men redan nu är det många som mår jättedåligt.

Kommer i kläm
Enligt Inga Lill Eriksson slukar själva genomförandet av lektionerna nu allt mer av lärarnas arbetstid. Annat kommer i kläm, som att vara rastvakt - och att överhuvud taget kunna ta ut sina raster. Och det sliter på lärarna.
Genomgående tycks nedskärningarna framför allt gå ut över barn med behov av särskilt stöd. Många elevassistenter har försvunnit. Det var de som tog hand om dessa barn, tog dem ur klassrumssituationen, hjälpte dem i mindre grupper.
Sådant har nu blivit mycket svårare. Elever med särskilda behov blir i stället kvar i klassrummen, där man då ska hjälpa dem med mindre resurser än tidigare.
- På sina håll är det väldigt bekymmersamt, säger Eva Hedberg. I en klass kan det tidigare ha funnits några oroliga elever, som läraren då i alla fall har fixat. Men om det nu också kommer någon till som kan sätta fart på de andra, då kan det snabbt bli väldigt oroväckande.
Hon uttrycker samtidigt sin stora beundran för lärarpersonalen på skolorna:
- De är ju så fantastiskt professionella. De är så måna om att göra det bra för eleverna, att de alldeles glömmer bort sig själva mellan varven.

Snabbt utslag
Hon tror att stora skolor kan klara sig lite bättre, eftersom de ju har mer kringpersonal att bolla med. Men på mellanstora och små skolor ger det snabbt utslag, när någon/några tjänster har dragits bort.
Sedan finns bland lärarna också den ständiga ovissheten i dessa tider, när vikarier allt mer sällan sätts in för sjuka lärare. Ingen kan veta, om hon/han kommer att kunna följa sin egen planering - eller om man kanske också måste ta på sig någon sjuk kollegas uppgifter.
- Det är ett elände, som varit väldigt tydligt på senare år, konstaterar Eva Hedberg.

Jobbigt för alla
Också Inga Lill Eriksson har hunnit få många signaler om problemen kring barnen med särskilda behov - något som, påpekar hon, blir jobbigt för alla inblandade. Det går ju ut över alla barnen i klassen, och kanske allra mest då de tysta eleverna.
- Sedan har vi ju hittills haft en bra höst vädermässigt, man har kunnat vara mycket utomhus. Men nu är man fast i inomhuslokalerna, och nu kommer förkylningarna och folk blir sjuka. Redan till novemberlovet är nu många av våra medlemmar mycket trötta.
Samtidigt vill hon ha sagt att bilden är komplex, det är inte lika illa på alla skolor.
Men utsagorna från lärarfacken pekar nu på, att det är ännu mer än vanligt ansträngt på ett stort antal grundskolor i Norrköpings kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om