Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många klagomål på mäklare

Klagomål på fastighetsmäklare har ökat kraftigt sedan förra året. I hela landet har antalet anmälningar ökat med 36 procent.  I Östergötland har tio fastighetsmäklare fått en anmälan. Av dessa är det dock inget ärende som har slutat med varning eller återkallande av registrering.

NORRKÖPING2008-01-08 03:00
- Jag kan förstå klagomålen. Det gäller för oss fastighetsmäklare att vara tydligare, säger Daniel Johansson, kontorschef och ansvarig på Fastighetsbyrån i Norrköping. Förra året fick Fastighetsmäklarnämnden ta emot 371 anmälningar, en ökning med 36 procent i jämförelse med 2006. Fastighetsmäklarnämndens ordförande Anna-Lena Järvstrand förklarar att denna ökning inte behöver ha orsakats av försämrad affärsmoral, utan att det finns andra anledningar. - Vanligaste orsaken till kundernas ilska och missnöje är frågor kring budgivning. Anna-Lena Järvstrand menar också att både antalet fastighetsaffärer och antalet mäklare har ökat, och priserna har stigit. - När priserna ökar så ökar också misstänksamheten mot mäklarna, konstaterar hon. Daniel Johansson har arbetat som fastighetsmäklare i Norrköping sedan 2005 och har under sin tid på Fastighetsbyrån haft en och annan missnöjd kund. - Oftast handlar det om oklarheter vad gäller budgivning. För att undvika den problematiken måste fastighetsmäklarna vara tydligare gentemot sina kunder, menar han. - Det är mer affärer nu, vilket då också innebär fler klagomål. Sedan är det fler som känner till att man kan anmäla, säger Daniel Johansson. Niclas Gustavsson på fastighetsbyrån Remax i Norrköping förklarar att deras grundtanke är att bygga ett gott förtroende för sina kunder. - Det är aldrig bra att det klagas. Jag har dock inte själv märkt av att klagomålen har ökat, även om det är vad undersökningarna visar, säger han. Niclas Gustavsson anser att ökningen av klagomål kan bero på prishöjningarna, samt otydligt agerande hos mäklaren. Han tycker också att det bästa vore om alla budgivningar fungerade lika, oavsett vilken fastighetsbyrå. Enligt Fastighetsnämndens ordförande Anna-Lena Järvstrand görs cirka 120 000-130 000 fastighetsaffärer per år med någon av landets 6 200 mäklare inblandade. Av de mäklarna får cirka sex procent en anmälan mot sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om