Det har gått drygt ett och ett halvt år utan fysisk kontakt med kollegorna för de som jobbar på SMHI, en av kommunens största arbetsgivare. Bara de som jobbar med prognosproduktion, vilket görs 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan, har fortsatt att främst jobba från kontoret. För de flesta övriga anställda har allt arbete varit på distans och alla möten har skett digitalt.
– Regeringen har pekat med hela handen, att alla statsanställda som kan ska jobba hemifrån, säger Lena Bengtsson Malmeblad, personalchef på SMHI.
Idag, onsdag, slopas rekommendationen om hemarbete och därmed börjar en successiv återgång till det normala för de total cirka 650 anställda, varav 525 i Norrköping.
– Varje medarbetare får tänka till själv och för sin chef föreslå en successiv återgång, för det är inte så lätt att bara ändra på en gång. Vi har en övergångsfas under oktober som kan se lite olika ut.
Efter oktober fortsätter arbetet som vanligt, vilket innebär att det fortsatt är flexibelt för medarbetarna var ifrån de ska jobba.
– Sen 21 år tillbaka har vi förtroendearbetstidsavtal, vilket gör att vi redan innan har vi haft en stor flexibilitet. Det har funkat bra tidigare och jag tror det kommer göra det framöver också.
Lena Bengtsson Malmeblad säger att de allra flesta har klarat hemarbetet bra, men det finns också de som under perioden av ensamarbete utvecklat depressioner. Hon varnade tidigt för att sådant som psykisk ohälsa, våld i nära relationer, missbruk och avsaknad av en social kontext kan förvärras under lång tid av distansarbete.
– Många saker kan accelerera när man inte har jobbet som en fristad.
För att i möjligaste mån undvika exempelvis psykisk ohälsa hos personalen har det varit viktigt med täta dialoger mellan chefer och medarbetare.
– Jag är helt övertygad om att bland våra 650 anställda så är det klart att det finns sådana som det här inte funkat för, och är det så att det inte gått att ordna en bra arbetsmiljö hemma, oavsett orsak, då har vi erbjudit en plats på kontoret, säger Lena Bengtsson Malmeblad.
Hon tycker det är viktigt att visa en ödmjukhet inför att allas livssituation ser olika ut.
– Det har pratats mycket om att det här har gett oss nya möjligheter att jobba ännu mera hemifrån, men samtidigt är det nog många som känner: "Äntligen får jag gå tillbaka till jobbet!"