"Många jobb som försvann kommer inte tillbaka"

Pandemin skyndar på strukturomvandlingen i arbetslivet. "Utbildning kommer att blir centralt för de som söker jobb", säger Arne Fundberg på arbetsförmedlingen.

Fia Blixt och Arne Fundberg, företagsrådgivare, berättade om arbetssituationen i Östergötland.

Fia Blixt och Arne Fundberg, företagsrådgivare, berättade om arbetssituationen i Östergötland.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2021-02-15 15:00

Hur ser arbetsmarknaden i Östergötland ut efter pandemin?

Företagsrådgivarna Fia Blixt och Arne Fundberg från Arbetsförmedlingen gav sin bild av läget under måndagens digitala pressträff från Östsvenska Handelskammaren i Norrköping.

– Med tanke på att ingen vet hur pandemin utvecklas så nöjer vi oss med att prata i termer som "bedömningar" i stället för att lägga fram prognoser, klargjorde duon direkt.

Trots höga arbetslöshetssiffror över nio procent ser arbetsförmedlingen ljus i en tunnel som under snart ett års tid varit kantad av mörker.

I april förra året försvann massor av arbetstillfällen och kurvan över antalet förlorade jobb pekade brant uppåt fram till sommaren.

– Vi ser en ljusning från hösten 2020 men om den trenden ska hålla i sig handlar mycket om hur vaccineringen fungerar, säger Fia Blixt från Norrköping.

Antalet företagskonkurser minskade förra året i Östergötland jämfört med 2019.

– Det låter konstigt men beror sannolikt på de stödåtgärder som regeringen satte in, säger Fia Blixt vidare.

Arbetsförmedlingens bedömning är att många jobb som försvann under pandemin inte kommer tillbaka när läget normaliseras.

– Pandemin påskyndar företagens strukturomvandling. Utbildning blir centralt för arbetssökande. Jobb som kommer tillbaka gör det i mer avancerad form, menar Arne Fundberg. Långtidsarbetslösheten riskerar att bita sig fast, därför blir det extra viktigt att alla utan arbete försöker kompetenshöja sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!