Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Många har dåligt självförtroende"

Dyslexiveckan är inledd och det innebär att problemen kring läs- och skrivsvårigheter lyfts fram i ljuset.- Fortfarande vet många inte riktigt vad dyslexi är, säger Brith-Marie Gustafsson, ordförande för Dyslexiförbundet FMLS i Norrköping.

Brith-Marie Gustafsson kämpar för att öka förståelsen kring dyslexi, men också för att hjälpa människor som lever med det i vardagen. Foto: Robert Svensson

Brith-Marie Gustafsson kämpar för att öka förståelsen kring dyslexi, men också för att hjälpa människor som lever med det i vardagen. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-10-04 03:00

I en monter på stadsbiblioteket finns Dyslexiförbundet FMLS i Norrköping på plats under veckan för att informera och mingla. Ett problem som behöver uppmärksammas.

- Många med dyslexi lider av dåligt självförtroende och dålig självkänsla, det kan kännas som att man blir stämplad för resten av livet, berättar Brith-Marie Gustafsson på Dyslexiförbundet i Norrköping. Hon menar att det behövs extra list i vardagen för att kunna leva med svårigheterna.

- Det handlar inte bara om svårigheter i läsningen, utan lika mycket om hörseln, och att kunna förstå skillnader i uttal.

Studiecirkel
För att människor utan dyslexi ska förstå hur svårt det kan vara, ger hon en handfast liknelse.

- Tänk dig att du ska berätta om en resa du gjort, men du får inte använda bokstaven a. Försök berätta, och du kommer märka att det blir som ett stort tuggummi i munnen, nästan omöjligt.

Veckan är full av aktiviteter, bland annat organiseras studiecirkeln LÄSK (Läs och skriv) träff på Bergslagsgården för föräldrar med dyslektiska barn.

Kryphål i lagen
- Det kan vara enormt svårt och jobbigt för föräldrar, vi diskuterar vad man kan göra för sina barn.

Något som förbundet kämpar för är ändringar i skollagen. Idag finns det kryphål.

Hur då?

- En dyslektisk elev får extrainsatt stöd för att få godkänt, men vad händer när det är uppnått? Jo, då tas insatserna bort. Det är precis som om du ska springa ett maratonlopp, du behöver träna och träna hela tiden. Det går inte att bara dra undan stödet, förklarar Gustafsson.

Dyslexiveckan sker varje år, vecka 40.

Följande händer under dyslexiveckan på stadsbiblioteket i Norrköping.

Information om egen nedladdning m m med personer från Dyslexiförbundet FMLS och skoldatateket:

tisdag 18.00-20.00,

fredag 16.00-18.00,

lör o sön 12.00-15.00.

Presentation av lättläst litteratur: tisdag 15.00-16.00.

Föredrag om olika sätt att lyssna på böcker:

onsdag 11.00-12.30.

Biblioteket i Finspång har dysleximingel med Mona Quick som varit marknadsförare på Talboks- och punktskriftsbiblioteket:

torsdag 15.00-19.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om