Många frågor - men få svar
Oron och ovissheten vilar som ett tungt täcke över personalen på Integrationsverket i Norrköping. Ingen vet vad regeringens beslut om nedläggning egentligen betyder. Ska verksamheten flyttas ut och utföras i annan form, eller försvinna heltoch hållet? Vad ska vi jobba med nu och vad ska vi säga till alla organisationer som ringer hit och ställer frågor?
- Jag tycker att det är intressant att Andreas Carlgren, som tidigare var generaldirektrör på Integrationsverket nu är med och lägger ned det,säger riksdagsledamoten Billy Gustafsson (s). Till höger Omar Nur. Foto: Robert Svensson
Foto:
"Det är bäst att passa på medan det finns något att hälla i koppen, snart drar dom väl in det oxå" hörs från kön.
Trots att stämningen är tung, verkar humorn finnas kvar. Men oron ligger i luften. Inte bara över vad som kommer att hända de anställda, utan även över att informationen överlag är så dålig.
- Det är många kommuner som ringer hit och frågar vad som ska hända. Vi vet inte vad vi ska svara, säger Peter Bauman som arbetar med frågor som rör boende och integration.
Han tycker Integrationsverkets arbete är jätteviktigt och är djupt oroad för framtiden.
- Man undrar ju vad som kommer hända, ska ansvaret för våra frågor flyttas någonstans, får vi med vår kunskap följa med då?
Ewa Sundin som jobbar med stadsbidrag till riksförbund bildade på etnisk grund håller med.
- Personalen här har alltid varit mycket entusiastiska och tyckt att vårt arbete varit meningsfullt, men nu känns det tungt, det är så tråkigt att verket ska läggas ner.
Har inte landat
- Det här med att vi troligen blir av med jobben har inte riktigt landat än, så jag vet inte vad jag ska säga, funderar Ewa Sundin.
- En del av oss som jobbar här var tidigare anställda på migrationsverket, så blev vi av med jobbet där och kom hit i stället. Så nu känns det som båten sjunker en andra gång för oss, säger Peter Bauman.
En annan som oroar sig och undrar vad som ska ske, är riksdagsledamoten Billy Gustafsson (s). I går besökte han verket för att diskutera med facket och personalen om vad nedläggningen kan få för konsekvenser.
- Jag är inte myndighetskramare, jag är verksamhetsförsvarare. Jag försvarar den kunskap som finns här på Integrationsverket. Var forskning egentligen ska bedrivas är en ideologisk fråga, jag tycker att det är viktigt att den både förs på och utanför universiteten. Det känns som att regeringen beslutat om den här nedläggningen utan att först analysera vilka konsekvenser det får, säger han.
Ett snopet besked
Under mötet med Billy Gustafsson (s) förklarade Leif Wernberg från Saco och Omar Nur från statstjänstemannaförbundet (ST) hur de känner inför nedläggningen och varför de tycker att Integrationsverkets verksamhet är viktig.
- Om vår verksamhet försvinner helt finns en risk att integrationen i samhället minskar. Rättigheterna är lika för alla, men möjligheterna att ta del av dom är inte lika. Om allt bara klipps av den första juli får det stora konsekvenser för de nya svenskarna, säger Leif Wernberg. Vi har en stor erfarenhet här som inte får gå förlorad.
- Vi var inte beredda på nedläggningen. Under valrörelsen pratades det om att några myndigheter skulle läggas ner och då var vi oroliga. Men när den nya regeringen skapade en Integrations- och jämställdhetsminister så kände vi oss säkra igen, vi trodde att de skulle satsa på integrationen. Så när beslutet kom i måndags så kom det plötsligt och kändes snopet, säger Omar Nur.
Motsägelsefullt
- Vi hade hoppats att det skulle bli en minister som ville ha ett verk, men istället läggs allt ner. Det känns lite motsägelsefullt att säga att man ska jobba för integration och mot utanförsskap och samtidigt lägga ner integrationsverket, fyller Leif Wernberg i. Dessutom känner vi oss svikna av vår tidigare generaldirektör Andreas Carlgren (miljöminister i nya regeringen). Tycker han inte att vår verksamhet är viktig? Om nu universiteten ska ta över vår forskning går mycket av vår långa kunskap förlorad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!