Många frågetecken kring kulturchefer
Chefstjänsterna för tre av stadens centrala kulturinstitutioner är vakanta. Konstmuseet, Stadsbiblioteket, Stadsmuseet... på alla tre ställena har chefen dragit vidare till annan ort. Och hur blir det nu? Kommer dessa tjänster alls att återbesättas i normal ordning? Ja, det är faktiskt frågan.
Vi lever ju i kommunala snåltider, och på sina håll på institutionerna går nu rykten om att det hela kanske slutar med något slags chefssammanslagning. Att någon så kallad generalist kan komma att få chefa över hela rubbet, eller delar av
det. Och där man då från kommunens sida kommer att hänvisa till att specialkompetensen ju ändå redan finns där ute,
på museerna och på biblioteket.
Samtidigt med allt detta finns ju idag heller ingen ordinarie chef för kultur-och fritidsförvaltningen. Inte sedan MariAnne Andersson-Sager, till följd av badhusaffären, avgick i april.
Har vanan inne
Tillförordnad kultur- och fritidschef är nu kommunens förre personalchef Carl Martin Renheim. Han har vanan inne när det gäller att rekrytera folk, vilket också är just vad han kommer att få ägna sig åt framöver.
Först och främst är det, säger han, chefskapet för kultur- och fritidsförvaltningen som det handlar om. Det är först när den saken är avklarad - när man vet vad slags person det blir, med vilken bakgrund och kompetens osv - som man kan börja ställa frågor om den övriga organisationen.
- Då kan man se, hur kravprofilen för de övriga chefsstolarna påverkas. Och det kan ju då leda till frågan om man ska göra exakt likadant som man gjort tidigare, eller om man kan göra på något lite annat sätt.
- Det är ju möjligt att det kommer att visa sig, att det även i fortsättningen bör se ut precis som det gör nu. Men vi har sagt att det här är ett tillfälle att ställa den typen av frågor, säger Renheim.
Ska kallas
Han uppger att arbetet med rekrytering av kultur- och fritidschef nu kommer att accelerera. I dagarna ska han få en avrapportering från det anlitade rekryteringsföretaget om vilka sökande som finns.
- Sen kommer vi att kalla de mest intressanta namnen, och därefter göra ett urval.
Renheim hoppas på en lösning under senhösten men ser som det mest realistiska, att det nye chefen inte kommer att vara på plats förrän kring årsskiftet.
Sedan är då frågan, hur det blir med museerna och med Stadsbiblioteket. Helt säkert är det uppenbarligen inte, att det verkligen blir tre nya chefer i gammal god ordning. Renheim noterar att det på alla tre institutionerna finns tillförordnade ledningar, inom ramen för den befintliga organisationen. Och det fungerar.
Traditionsslut?
Traditionen med starka chefer på bibliotek och museer, drivande i det lokala kulturlivet, tycks ju också vara lite på utdöende. Konstmuseet hade på sin tid namn som Aron Borelius och Bo Sylwan, biblioteket har haft Hjalmar Lundgren och på senare tid i Conny Äng onekligen en chef, som förankrat Stadsbiblioteket i det allmänna medvetandet; gett det själ och profil.
Färgstarka kulturpersonligheter, kan man säga. Men frågan är, om utvecklingen nu inte pekar åt ett annat håll.
Avhopp i ström
Under det senaste åren har det ena kulturavhoppet följt på det andra i Norrköping.
Först meddelade stadsmuseichefen Eva Bergdahl i juni i fjol, att hon skulle flytta över till Riksantikvarieämbetet. I våras lämnade Birgitta Flensburg Konstmuseet för att bli museichef i Göteborg, och i april var det bibliotekschefen Conny Ängs tur att avisera sin avgång, för att i stället bli chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Uddevalla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!