Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många företag vill ta emot nyanlända

Många företag har nappat på Arbetsförmedlingens förslag att ta emot nyanlända. Just nu handlar det om minst 2 500 platser. Ett snabbspår för lärare har också jobbats fram.

Företag positiva. Många vill ta emot nyanlända.

Företag positiva. Många vill ta emot nyanlända.

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

NORRKÖPING2015-12-22 13:00

Det intensiva arbetet som Arbetsförmedlingen inledde i oktober är en del i regeringens upprop "Sverige tillsammans". Här gäller det att skapa jobb och praktikplatser, såväl privata som offentliga, runt om i Sverige. Hittills har minst 200 företag nappat.

– Det är de som ringt in, som vi loggat. Sedan vet jag att det ringt in företag till de lokala kontoren, säger Mattias Buvari, regiondirektör Syd.

Bland de 200 företagen finns flera storföretag, som tar emot minst 100 personer var under tre år. Men för vissa stannar det inte där.

– Det finns de som vill ta emot fler än 200 också, säger Mattias Buvari, som tror att antalet företa som vill ta emot nyanlända kommer att öka:

– Av erfarenhet vet vi att när man väl börjar med sådant här brukar det växa. En kvalificerad bedömning är att det handlar om mellan 2 500 och 3 500 personer, bara hos de stora företagen.

Det handlar om företag inom olika genrer. Ett exempel är lärare, som det ju är brist på i Sverige. Som det ser ut nu tar det 4,5 år för en utbildad lärare som kommer hit att få sitt lärareleg efter att personen fått uppehållstillstånd.

– Nu har vi jobbat fram ett snabbspår, så det minskas till ett och ett halvt år, varav det sista året är en anställning där man går på lön och pluggar samtidigt, säger Mikael Buvari.

Vissa företag erbjuder praktikplatser, andra jobb direkt. Det handlar om "riktiga" jobb, och inga bidragsjobb, framhåller Mikael Buvari.

– När det handlar om praktik är det med ersättning, men annars handlar det inte om några lönebidrag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om