Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många deltog i islamiskt högtidsfirande

Över tusen personer samlades på torsdagen i fotbollshallen på Bråvallaområdet för att fira den tionde dagen på muslimska årets sista månad.

Bön. Många kom för att be tillsammans.

Bön. Många kom för att be tillsammans.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-09-25 15:30

– Vi har två stora högtider om året. Den ena är ramadan och så är det den här som kallas offerhögtiden. Det är en väldigt främmande högtid för den som inte är muslim till skillnad mot ramadan som de flesta känner till, säger Ahmad Saddiq, presstalesman för Norrköpings muslimska råd som omfattar tre moskéer i Norrköping; Abu Bakr-moskén, Aisha-moskén och en bosnisk moské.

Under torsdagens högtidsfirande deltog Abu Bakr som är den somaliska församlingen och Aisha-moskén som är en multi-etnisk moské och den som Ahmad Saddiq själv hör till.

– För tio dagar sedan började dhul-hidja som är den sista månaden på det muslimska året. Under de nio första dagarna är det väldigt mycket dyrkande. Sedan på den tionde dagen som är själva huvuddagen offrar man något, det handlar väldigt mycket om att dela med sig, säger Ahmad Saddiq.

Efter den tionde dagen pågår firandet i ytterligare tre dagar.

– Nere i Saudiarabien har de sina speciella ritualer, men vi däremot som inte har möjlighet att åka dit har den här offerhögtiden som det heter. Det handlar om att göra bra gärningar, att be väldigt mycket och att lovprisa gud. En del fastar, men det är inte obligatoriskt. Att offra något kan exempelvis innebära att man betalar pengar till nödställda.

Under högtidsfirandet i den stora fotbollshallen är kvinnor och män uppdelade i två stora grupper och det är inget som Ahmad Saddiq tycker är något konstigt.

– Vi har män och kvinnor var för sig, men alla är precis lika mycket värda. Man har olika roller och att vi har den här uppdelningen är precis som att det finns olika omklädningsrum och toaletter för kvinnor och män.

Ahmad Saddiq menar att kristendomen, judendomen och islam i grund och botten är väldigt lika och han berättar att det i Norrköping pågår ett samarbete över religionsgränserna.

– Vi är väldigt många föreningar i Norrköping som träffas och diskuterar hur vi ska kunna samverka och leva ihop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!