"Många behöver en knuff i rätt riktning"
I går kunde rökare testa sina lungor på Hageby centrum.Intresset var stort.Många vill sluta röka, men behöver en liten knuff i rätt riktning.
Elisabeth Linder vill sluta röka. En blåsning kan komma att hjälpa henne en bit på vägen. Tommy Eriksson testar hennes lungkapacitet med en så kallad spirometer. Foto: Andreas Skogh
Foto:
- Sitt stadigt, ta ett djupt andetag, fyll lungorna. Blås ut hårt och fort, uppmanar Tommy Eriksson, projektledare på Hjärt- och lungsjukas riksförbund.
- Oj, det sista var jobbigt, pustar Elisabeth Linder. Hon får blåsa fem gånger till innan apparaten och Tommy Eriksson är nöjda. Hon har rökt i 30 år. 15-20 cigaretter per dag. Hon har slutat att röka tre gånger. En gång höll hon upp i tre år.
- Men då gick jag på nikotintuggummi. Jag har ständiga planer på att sluta röka. Man har ju ångest varje dag. Jag vill verkligen sluta nu.
Hon har funderat på att gå och undersöka sina lungor hos en läkare, men har inte kommit till skott.
- Nu var det en ren tillfällighet att jag gick förbi här, och då tänkte jag att jag inte kunde missa chansen, säger hon.
Det är det arrangörerna har räknat ut. De vet att många rökare förtränger tankarna på hur skadade deras kroppar blir av rökningen. Därför drar de sig för att gå till doktorn.
Sitter i huvudet
Kampanjen riktar sig till rökare som har rökt i 30-40 år. Efter testet får de reda på exakt hur deras lungor mår. Svart på vitt. En skrivare spottar ut skrämmande kurvor och siffror på ett papper. Det ställs dock inga diagnoser på plats, kampanjen är till för att ge rökarna en knuff på vägen till ett rökstopp.
Kampanjens bord är fullproppade med broschyrer som berättar om olika effekter av rökning. Tommy Eriksson förklarar och pekar pedagogiskt. Han har bilder på lungor som han visar för folksamlingen framför sig.
- Ni ser trådarna här på en frisk lunga. Det ser ut som ett vackert träd, men när man röker blir det visset, säger han och vänder bilden upp och ner. Han fortsätter:
- Det är ingen annan som röker åt er, det gör ni alldeles själva. Och det är bara ni själva som kan ta beslutet om att sluta röka. Det sitter i huvudet.
Stor risk för KOL
Åskådarna nickar och mumlar. De pratar med varandra om sin rökning, diskuterar hur de mår och utbyter sluta-röka-tips. De som testas ligger i riskgruppen för att få KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom).
- Det kommer smygande, och sedan när man är 60-70 år kommer explosionen. KOL. Folk måste sluta röka - för de kommer att dö tidigare! säger en engagerad Jan Lundqvist, eftervårdsombud på Hjärt- och lungsjukas riksförbund.
Han har hand om gymnastik för förbundets räkning, i sjukhusets lokaler. Till exempel vattengympa och KOL-gympa. På den sistnämnda består övningarna i träning av andningsteknik - mer orkar inte deltagarna med. Sjukgymnaster hjälper till med sammansättning av övningar.
- Man kan säga att vi tar vid där vården slutar. Vilket ofta brukar vara väldigt tidigt, säger Arne Jonsson, vice ordförande i Norrköpings lokala gren av förbundet.
I september får alla som testats i kampanjen ett brev på posten. Undersökningen ska följas upp, och goda resultat väntas.
<b>Nättips: </b>
www.hjart-lung.se
www.tobaksfakta.org
www.slutarokalinjen.org
www.vardguiden.se